2022-08-15 43 浏览
記得之前跟朋友去大角咀食過一間抵食夾大件嘅越南餐廳,喺舊樓地舖,地方細細,坐得比較迫,但食物係幾好質素,而且性價比係好高嘅,可惜再去返就見唔返,連大廈都拆埋。當有啲失望之際,問返街坊先知原來舖頭已經搬咗去中匯街,見到新舖大咗好多,又光猛又乾淨,即刻入去試試水準如何。我無食過奶油蝦,無諗過呢間越南野會有樣咁特別嘅菜式,我以為奶油會好肥,但原來唔算,蝦有差唔多十二隻,可以夠四個人食,我覺得最特別嘅係佢呢個奶油蝦有粉可以當做主吃,而且佢個粉幾乾身,撈奶油汁一流。蝦算好容易剝,我覺得呢個係必吃推介。食咗咁多嘢,想叫返一啲菜,炒通菜似乎係必然選擇,佢呢度嘅通菜唯一唔好嘅就係唔係用上泰國通菜,但係超級大碟。另外必點嘅係印度咖喱,叫咗咖喱雞,又有雞胸又有雞髀,你可以選擇食飯或者食薄餅,咁就試吓薄餅啦,當然薄餅唔會好似重慶大廈嗰啲熱辣辣又脆,但一次食下無妨。本來想叫香茅牛肉河。但係做完天灸唔食得牛,咁就試吓雞扒啦,原來雞扒算幾好。再點多個馬來亞蝦湯麵,聽講又係好出名,佢同蝦麵店一樣個湯底真係非常之濃,呢隻蝦同頭先食奶油蝦嘅種類有唔同,你可以見得佢哋真係幾講究食物的種類,小店都唔係求其買啲嘢俾你。叫咗杯

蝦算好容易剝,我覺得呢個係必吃推介。

叫咗杯越南滴漏咖啡,甜到剛剛好。

有機會嚟到大角咀可以約朋友食,以前舊舖可能冇咁好坐,而家新鋪真係舒服咗好多,真心推介畀呢度嘅街坊。