2007-12-10
數數手指,光顧此店已經踏入十個年頭了。由當時只有一店,到開幾間分店,再到關閉幾兩間分店,不得不感嘆︰時間不留人。有一排冇黎食飯,阿婆黎食飯,順便同表姐慶祝生日。見到初時黎呢間餐廳就開始做既老伙記,坐低後隨即奉上熱茶,記性真強!還記得婆婆要熱茶。這樣一來,促使我的起心干寫金加利餐廳的食評。沒意慾据扒,結果想了很久,最後要了巴辣咖哩羊腩飯(中辣),跟羅宋湯。其他人叫砵仔葡國雞飯、扒王雙拼等。餐湯上木台,羅宋湯略淡,水準已下降,材料也是普普通通。餐包有蒜蓉包同普通餐包。蒜蓉包幾出色,多士烘後加蒜蓉,幾香,而餐包都夠熱,微波爐功不可沒。十多分鐘後巴辣咖哩羊腩飯率先到達,同白飯分開。試試咖哩汁,比較辣。再試試羊腩,瘦中帶肥,肉質夠稔,但羶味被濃烈的咖哩味蓋過一部份,喜歡嚐羊的我當然不滿足,但勝在咖哩汁香濃,一啖過一啖,白飯已經被消滅,見木台上有蒜蓉包剩,唔好晒,拎埋黎沾上咖哩汁食,惹味非常。砵仔葡國雞飯,試左少少,用雞脾同雞翼,肉質滑;但椰味不夠,太辣之作。凍檸蜜,收貨啦!甜品都係一般,七個人食左五個餐,埋單310。鐘意佢夠人情味,老伙記好少o係呢邊幫手。同老伙記傾談後,原來大老闆已經退休,o係
鐘意佢夠人情味,老伙記好少o係呢邊幫手。同老伙記傾談後,原來大老闆已經退休,o係屋企做數;太子仔們亦一個接一個成家立室了。朝如青絲暮成雪,今非昔比了!