2016-03-15
早早的母親節飯聚,試過黎 1 次 lunch 飲茶,今次試埋個晚飯啦,生生性性喇。我好想飲湯呀,係屋企好少機會煲依類湯,但屋企人完全無興趣,算數。阿媽無啦啦買左張乳豬卷,只係百六蚊一隻囉,叫左唔好貪平,咁既價錢我一早已無任何期望,所以好安心無壓力,哈哈。燒乳豬全體,大家都覺得好似屋企隻肥歌基呢,身材基本上一模一樣,好搞笑!燒乳豬全體,侍應阿姐搬隻豬出黎比大家拍照留念,留下遺照後就用鉸剪將佢分屍喇﹗乳豬係就係夠大隻,百六蚊似乎好抵食,我都預左質數唔好得去邊。肥騰騰,厚厚既皮下脂肪,上面蓋住係一咬即碎即散既乳豬皮,應該係翻燒過,所以唔夠香脆。撇開肥膏同碎皮唔講,其實肉質都好嫩滑,肉味濃帶少少肉汁,味道都唔錯架喇﹗剛才連膏連皮一齊食,油膩感爆棚,四五舊滯晒,剩返半隻又要打包返屋企,炆冬瓜會好好味。魚湯碧綠斑球,其實我想食新鮮蒸游水海魚,阿媽係都話唔抵食,要 order 依味餸,唉﹗是鬼但啦。斑球味道同感地都不過不失啦,雖然啖啖肉,但都預左會鞋口。莧菜底夠鮮嫩,配上魚湯幾好味噃,滿意。啫啫通菜豚肉煲,問清楚係咪水通先,係水通喎,有口福﹗即刻落 order 啦。滾熱辣啫啫聲上枱,好鬼香呀 ﹗係銀
啫啫通菜豚肉煲,問清楚係咪水通先,係水通喎,有口福﹗即刻落 order 啦。滾熱辣啫啫聲上枱,好鬼香呀 ﹗係銀蝦醬味道,見到好多銀蝦仔呀﹗香口惹味到不得了 ﹗水通非常爽嫩鮮甜又多汁,大大紮塞入口先夠滿足,嘩哈哈﹗
再試吓卷住豚肉片同吃,更加冶味呢 ﹗豚肉片肉味濃,腍得黎又不失咬口,好好食。到低係日本豚肉?定係大陸豬肉呀?無所謂,最緊要安全新鮮好味。
上湯焗波士頓龍蝦跟伊麵底,原價 HKD138 加伊麵要 HKD30 囉,個伊麵太貴喇麻。全晚既餸麻麻地又鬼咁悶,我點都要 order 樣精彩架喇!阿媽又係度對侍應問長問短,我一向要食的話點都食架啦,唔好煩。嘩,勁多汁喎,我都鍾意汁,但有點過火。
伊麵腍劈劈,腍到夾唔到,我連掃兩碗落肚,飽左﹗上湯味香濃帶甜,不濁不嗆,過關。波士頓龍蝦夠新鮮,重秤足料仲啖啖肉,鮮味結實而十分爽彈,海鮮味非常特出,美味可以添食。
燒乳豬全體、魚湯碧綠斑球、啫啫通菜豚肉、上湯焗波士頓龍蝦跟伊麵底,四個人計埋茶錢、兩個白飯都四百蚊有找,又唔係難食,真係超值喎﹗
魚湯碧綠斑球
啫啫通菜豚肉煲