2007-10-02 7 浏览
跟朋友起金鐘睇完”色誡”,朋友想到赤柱市集走走兼且食午飯,因為赤柱沿海的餐廳前有修路工程,所以决定起美利樓前身係EL CID嘅西班牙餐廳食飯。餐廳重新裝修過無舊店平易近人的感覺,户外位置全部滿座,唯有坐室內。餐廳嘅set lunch分幾種價錢,我哋揀咗$145包1個頭盤,主菜,甜品及餐茶。我揀咗煙三文魚沙律及雞卷跟燒薯,朋友就揀咗芝士菠菜卷及西班牙海鲜飯,大家share嚟食。煙三文魚沙律無特別,芝士菠菜卷雖然略咸,但味道不錯!主菜感覺份量較少,西班牙海鲜飯只有1隻蝦,1隻蜆,1隻青口跟數件迷你魷魚圈。雞卷只有兩件,我跟朋友唔算大食都覺得唔够,如果是男仕就肯定唔够飽!雖然知道呢間餐廳走Fine Dining路綫,但係都要顧客食得飽嗎!甜品因為無嘜選擇,我要咗士多啤梨雪糕而朋友要生果盤。我嘅雪糕比較酸,感覺無咁”漏”,而朋友嘅生果盤有蟻,可能生果浸過糖水所以惹蟻!最後要一讚是咖啡,我唔飲得咖啡都忍唔住叫咗一杯。我唸下次去番海傍嘅”鬼佬餐廳”比較抵食!

煙三文魚沙律無特別,芝士菠菜卷雖然略咸,但味道不錯!

我唸下次去番海傍嘅”鬼佬餐廳”比較抵食!