2018-01-08
以前在旺角區居住及工作多年,梗係識得窿路搵平靚正嘅好野食,唔通成日去朗豪坊食貴野咩!所以以前一直有幫襯呢間位於朗晴坊二樓的真心泰國菜,佢抵食得來又幾正宗,因呢間泰國菜係泰國人開嘅。今日重回舊地,見到老闆娘十年如一日咁笑咪咪坐係收銀櫃枱,其他泰國姐姐就如常勤快咁落單及起菜,真係好有親切感。今日先知,原來星期六都有下午茶餐嘅!真係超扺食!$28 生牛肉湯河套餐連飲品及甜品(龍眼冰+$10)生牛河係上枱先浸熟啲牛肉嘅,所以牛肉幾嫰口,最正係個濃湯,超級香濃,啱晒我呢啲重口味嘅人,不過老公就覺得重味左少少。清甜龍眼冰係阿囝超愛,一粒龍眼肉都冇剩。干炒海鮮河粉條套餐$52 (青檸梳打+$5)炒河好夠鑊氣,海鮮料十足,仲好有蛋香。泰式小食拼盤$158呢個係全家至愛,各有喜好。我最鍾意佢個泰式煎魚餅,香辣得來好惹味!阿囝同老公都最鍾意食佢個炸蝦球,外面勁香脆,入面蝦味濃郁,仲好彈牙!其餘嘅泰式春卷同雞翼都相當可口!跟餐餸嗰個粟米綠豆蓉糖水非常之好味!
今日先知,原來星期六都有下午茶餐嘅!真係超扺食!
$28 生牛肉湯河套餐連飲品及甜品
(龍眼冰+$10)
炒河好夠鑊氣,海鮮料十足,仲好有蛋香。
泰式小食拼盤$158