2016-08-18
自從荃灣廣場的分店結業後就一直對夏麵館念念不忘, 可惜其他3間分店 (屯門、樂富、鑽石山) 對小妹來說都太遠了, 所以當友人告知夏麵館重新登陸荃灣後, 立即好想回味一番中午前埋單有85折, 似乎都幾抵專程來到當然要食夏麵館的招牌蟹粉系列, 最最最招牌菜係由張曼玉題名的哆唻咪(發音oReMi), 用一兩蟹黃+二兩蟹粉+三兩河蝦製成, 睇見Menu張圖已經流哂口水, 再叫埋小妹最鍾意食的蟹粉小籠包先先來一碟燻蛋做前菜, 糖心燻蛋入口即溶, 做得相當唔錯再來一碟烤夫, 感覺好清新好健康, 不過醬汁味道略鹹黃魚煨麵的魚湯味道好鮮甜, 黃魚肉質嫩滑, 而且勝在無骨, 給人一種食得好安心舒服的感覺, 煨麵麵條夠彈牙, 正~~!!呢碟就係招牌的DoReMi, 用蟹黃同蟹粉做成醬汁, 再放上蝦仁, 蝦仁好彈牙, 配上蟹黃之後好鮮味, 配搭都幾特別幾有新意, 可謂係夏麵館最有特色的菜色另外叫多個炸銀絲卷, 原本想配合DoReMi去食, 但食落發覺都係分開食會適合d壓軸的係蟹粉小籠包, 皮薄多肉汁, 點埋浙醋之後中和左蟹粉那種肥膩的感覺, 蟹粉用料十足, 必點之選!!
中午前埋單有85折, 似乎都幾抵
先來一碟燻蛋做前菜, 糖心燻蛋入口即溶, 做得相當唔錯
再來一碟烤夫, 感覺好清新好健康, 不過醬汁味道略鹹