2019-02-25
放工約埋班friend來尖沙咀行街,行經加連威老道,就決定來食這間滿紅紅既川菜,貪其夠地道風味!先黎兩碟前菜,涼伴乾豆腐調左味料唔會太清淡,個海帶夠爽口仲帶微辣,食落好開胃~蒜泥白肉自家製的的蒜泥醬比一般川菜小館不同,感覺師傅的刀工特別細膩,每片白肉都被蒜泥醬包圍,一口食落去特別香口惹味!值得一提的是這裏的雪梨汁,味道唔會太甜,飲落十分潤喉舒服,還可以解膩,我覺得食川菜必飲!皮蛋豆腐豆腐食落口感極嫩滑,再加埋咸香的皮蛋, 蔥花調味,已經很棒!食完幾樣涼拌前菜,當然少不了這裏的熱炒小菜喇~!酸菜魚香港好難得可以做到如此地道的口味, 先來魚肉新鮮滑嫩又少骨,咬落啖啖肉,正!特別的是個酸菜湯底,酸酸地但呷落又有麻辣的口感,配埋酸菜都唔會過濃過咸!唔知幾時開始,喜歡上食鵝腸⋯⋯炒鵝腸爽脆彈牙, 有咬口但又唔韌,送啤酒真係一流⋯⋯其實我平時唔太好食田雞, 但這裏的干鍋田雞可以值得一試,大量麻辣配料加上干鍋熱炒,田雞仍保持外脆內嫩,咬落仲有豐富的肉汁,加上麻辣的刺激口感,食落特別惹味有特色!整體裝潢環境都幾有氣氛,岩曬一班嗜辣嗜川菜的朋友來聚餐!
蒜泥白肉
皮蛋豆腐
食完幾樣涼拌前菜,當然少不了這裏的熱炒小菜喇~!
酸菜魚
唔知幾時開始,喜歡上食鵝腸⋯⋯
炒鵝腸爽脆彈牙, 有咬口但又唔韌,送啤酒真係一流⋯⋯