2024-01-22 168 浏览
一踏入荃灣廚十三老壇酸菜魚,就飽覽到菜單上嘅多款夠哂正嘅川菜!我先點左碗「老壇酸菜魚」,口感爽滑嘅魚片同咸鮮嘅湯底真係太對味喇!啖啖魚肉🐟,輕輕咬落去已經融化喺口,仲可以加埋我鍾意嘅豆腐皮同埋午餐肉,食落去唔單止暖笠笠,更加豐富咗味道!又咬咗幾啖「麻辣砵砵雞」,食材多到爆格,由鵪鶉蛋到牛肚鮮甜脆口,同埋麻辣醬汁真係可以話是重口味嘅天堂🌶🥚!再加上滿滿嘅牛肚牛脷,啖啖肉食落去真係過癮得很!「雨露均沾」呢個小食名,睇落令人思考,原來係一種糍粑🍡。佢嘅煙韌口感,配上啱啱好嘅甜度,實在係開胃小吃好選擇!最後喺「泡椒鳳爪」上結尾。這道菜嘅鳳爪爽口得嚟又保持彈牙,泡椒所帶來既辣味同香味,係真係勁過癮!🐓喺這家店食飯,可以話係食到盡興又食到飽,每款菜色都滲透出荃灣風味,大推呀!👍👏🍽