想當年,一個月點都返深圳/廣州一兩次去食好西,自從疫症之後,都冇返過上去。而當年食嘅太二/祿鼎記酸菜魚,而家諗起,想食,但其實都唔太記得係咩味。今日我同Mcdull去食晏,埋單連加一$179:鮮菠蘿咕嚕黑豚肉$56嗰外皮有啲硬,啲漿多咗少少,肉都少少爽口,唔會柴。喺一間食北方嘢嘅舖頭,其實你都唔好期望依個咕嚕肉會好好食,咕嚕豬頸肉都係太興好食啲。酸菜魚$66平時我喺譚仔最盡都係叫中辣,依個都係中辣嘅酸菜魚,我覺得都唔太辣。酸菜普普通通,魚係滑嘅,都有少少少少魚味,仲有芽菜薯粉墊底,一定夠你飽。但硬係差啲唔知咩味,冇比較冇傷害,喺香港食到咁嘅質素,仲要只係俾$66都算係咁。如果你嗌一整條酸菜魚,個盤上面會寫「酸菜比魚好吃」,當然依句野佢都係抄太二,但依度嘅酸菜魚同太二比,車尾燈都見唔到。「酸菜比魚好吃」其實有幾難丫,最難要係兩樣都咁好食。涼拌土豆絲$18我都係叫中辣。依碟係我喺香港食過暫時最好食嘅土豆絲。夠凍,爽脆,麻辣適中,必食。川汁皮蛋$18我叫左BB辣。Mcdull 話味道同三哥差唔多,我就冇咩感覺,麻麻地中意食皮蛋。Mcmug綜合評分:6/10。價錢幾抵,味道都唔錯,想食辣嘢可以

今日我同Mcdull去食晏,埋單連加一$179:

鮮菠蘿咕嚕黑豚肉$56

酸菜魚$66

「酸菜比魚好吃」其實有幾難丫,最難要係兩樣都咁好食。

涼拌土豆絲$18

川汁皮蛋$18

Mcmug綜合評分:6/10。價錢幾抵,味道都唔錯,想食辣嘢可以試吓。
Mcdull 綜合評分:7/10。土豆絲的味道很好,沒有在其他香港店舖吃過,回憶加分