2019-11-24 891 浏览
幾位靚女約食飯,都唔明點解會咁忙碌嘅,足足約左兩個月,大家又冇意見話去邊度食,為咗交通方便啲,我就決定尖沙咀,地鐵站附近。最近又喜歡上酸菜魚,Openrice 搜尋到廚十三,一於試新野!被廚十三吸引的其中一個原因係睇到 slogan 酸菜魚的13種地道吃法🐟 好有興趣試多啲唔同嘅酸菜魚食法。餐廳面積大有卡座,我們坐窗口位感覺更加自在,白色牆身配上玩味的漫畫,店裏座位寬闊舒服,一坐下來店員已經有介紹新開張優惠,Like Facebook 送川菜小食。《不開心的黑木耳 》平時我都喜歡食黑木耳,今次挑戰麻辣味濃的不開心的黑木耳,果然辣得刺激,真係估你唔到。《刀拍前男友 》哈哈!菜名十分有趣,前男友嘛!一生人中總認識到一個人渣,青瓜爽脆,酸辣有序。《老壇酸菜魚 》$338我們叫了二人份量的老壇酸菜魚,如果人多的話可以試一試土豪套餐。這𥚃以招牌老壇酸菜魚聞名,川味香料十足,即叫即劏,新鮮魚香又開胃。賣相十分漂亮,湯頭中有火紅色的辣椒並以菊花裝飾,顏色艷麗。先呷一口魚湯,酸度十足,辣度我們選了小辣所以比較溫和,少麻少辣更能享受到食物的味道,沒有油膩感。 酸菜魚用上原條新鮮鱸魚,份量足夠2-3人享

被廚十三吸引的其中一個原因係睇到 slogan
酸菜魚的13種地道吃法🐟 好有興趣試多啲唔同嘅酸菜魚食法。

《不開心的黑木耳 》

《刀拍前男友 》

《老壇酸菜魚 》$338

酸菜魚用上原條新鮮鱸魚,份量足夠2-3人享用,新鮮雪白的魚肉,最愛無骨魚肉,入口嫩滑,肉質鮮嫩挺鮮味。酸菜清甜爽口非常醒胃,十分有特色。

推介追加配菜,個人特別喜歡米線 、土豆片 、午餐肉 ,在底層作墊底吸收湯的精華。

另外點了香酥雞翼、酥炸無臉男 ,微微香辣十分惹味,值得一試!

新張期間仲送飲品 一杯,吃完香辣酸菜,飲杯冰涼的飲品就最爽啦!

紅糖冰粉 $28
最後吃一碗特色甜品,紅糖冰粉解辣就最適合。

庆祝纪念
生日