2018-12-13
1941 浏览
人見人愛酸菜魚 $198酸菜魚係近期小妹最喜歡食的菜色其中之一,因為酸酸辣辣食得好過癮,最緊要係大部分餐廳都已經將魚骨全起,就算唔識食魚吐骨都無問題,因為魚片啖啖肉,愈食愈滋味。今次揀了小辣,所以個辣度唔太高,酸既比例會高D。老實講,魚片比想像中少但勝在有其他配料,同埋唔會好多油,罪惡感無咁強魚片好新鮮,食落有陣陣既魚香味但唔會腥,唔鍾意食魚既人都不妨試下乾煸肥腸 $98肥腸即係豬腸,呢到乾煸肥腸小妹感覺乾了一點但十分香脆以及將肥腸處理得好乾淨,若果一邊飲酒一邊將肥腸當小吃,相信會一杯接一杯看似好多辣椒但肥腸食落唔會好辣但沾上碟內的辣油,辣度倍增蔥油拌麵 $38拌麵十分簡單,就是用醬油將都拌好。麵質比較煙韌不過唔會過咸,因為其他菜色都係重口味,配上呢個簡單拌麵,又係另一番滋味總括,灣仔附近有好多特色餐廳但要搵一間食酸菜魚或者以辣為主的餐廳好似就比較少,如果同一班朋友黎,一邊飲酒 一邊食辣都幾過癮
乾煸肥腸 $98
看似好多辣椒但肥腸食落唔會好辣但沾上碟內的辣油,辣度倍增
蔥油拌麵 $38