2010-11-24
是夜只賣剩白糖糕, $44一斤, 個靚姐叫我買曬佢地, 好囉.....她磅一磅就話$22跟手切開五件,手法乾淨利落(刀光閃出四下), 入袋。 我懷着歡天喜地的心情咬一口: 酸嘅!? 心頭頓時冷一冷它不是一向出名貨真價實而且白糖糕是不會是酸的嗎?剛讀過之前的食評, 發現原來照計月份它已經是酸了好幾個月呢......根據食家 貓媽 在2010-07-18的評語是: 去開鴨記,專程走去坤記買白糖榚。以前住係附近,成日都食,質素一向有水準,今次買咗兩件白糖榚,四個半一件架,唔算平。點知一咬落去,實kick kick,一口粉,重有酸味,同以前果D好大分別。走番去問佢地,佢地竟然話而家用緊D新米,係咁架啦,重叫我擰番去放係雪櫃雪凍佢會好食D喎。有冇攪錯,佢地知道問題係邊而唔去改,冇舊米就唔好賣啦,整D咁失水準的食物出嚟,倒自己米咩。簡直不知所謂。你地如果下次想食,最好問下果位買嘢亞姐先,如果仲係用緊新米嚟做榚點,千祈唔好幫襯呀!雖然酸的白糖糕我都喜歡, 但專程去坤記買都不希望買到坊間的質數
我懷着歡天喜地的心情咬一口: 酸嘅!? 心頭頓時冷一冷
它不是一向出名貨真價實而且白糖糕是不會是酸的嗎?