2022-11-07 222 浏览
舊同學放假 Staycation 入住 觀塘 智選假日酒店, 特別打電話約我到酒店餐廳食自助餐. Walter Bistro 在酒店一樓, 我們安排窗口座位, 好舒適, 取食物又方便.今晚主題系半自助晚餐. 我們最鍾意先去 冷盤區, 有生蠔, 壽司同海鮮冷盤.  生蠔任食, 共取 6 隻, 即開愛爾蘭石蠔,  蠔味濃, 重有海水味.麵包蟹, 田螺, 青口同熟蝦, 實在吸引. 麵包蟹, 巨型大蟹, 蟹膏多至搶鏡,  蟹肉甜,  多肉多膏, 入口甘香,  好味.壽司有多種,  櫻花蝦, 三文魚, 吞拿魚, 帶子.  夠新鮮, 色澤亮麗, 味道超鮮.冷盤有 青瓜沙律, 薯仔沙律, 沙律菜, 車厘茄, 蓮藕片, 涼拌雲耳, 酸薑等等.....全部都非常開胃醒胃!仲有煙挪威三文魚, 巴馬火腿伴蜜瓜. 食完冷盤,  飲盅人參雞燉湯,  補一補血氣,  好清甜,  正 !!此時侍應送上季節 大閘蟹,  每人一隻, 真有心意.蟹膏肥美, 如果要食兩隻, 我們會太飽了. 接著侍應送來兩個主菜:香煎多寶魚配忌廉薯蓉,  這道菜我舊同學最愛,  香煎多寶魚煎得香脆,  魚肉甜滑.我係食肉獸,  燒肉眼扒我最
Walter Bistro 在酒店一樓,
我們安排窗口座位, 好舒適, 取食物又方便.
今晚主題系半自助晚餐
我們最鍾意先去 冷盤區, 有生蠔, 壽司同海鮮冷盤.
麵包蟹, 田螺, 青口同熟蝦, 實在吸引.
飲盅人參雞燉湯,  補一補血氣,  好清甜,  正 !!
此時侍應送上季節 大閘蟹,  每人一隻, 真有心意.
蟹膏肥美, 如果要食兩隻, 我們會太飽了.
 接著侍應送來兩個主菜:
我係食肉獸,  燒肉眼扒我最岩,  塊肉眼好靚,  五成熟, 肉質細嫩柔軟, 肉味濃, 肉汁豐富.  好滿意.
又食中式熱盤:   肚已飽, 有油雞, 南乳豬手,
炒菜, 炒飯
蜆仔 意粉,...........
我係食肉獸, 燒腩肉, 燒鴨, 皮脆肉嫩, 又合我心意, 再食.
享受甜品時間,  布甸蛋糕也精彩.
仲有紅荳沙.
雪糕也有多款,
我取了西瓜,  及椰汁布甸.
又有熱檸茶.  幫助消化.
十分享受這個半自助晚餐,  酒店風格令人吃得叫好.  侍應招待不錯.    良朋聚會最適合.