2023-11-07 278 浏览
最近老公响世貿泊完車出嚟見到Tower 535‘’棽粵‘’高級粵菜館嘅電子廣告牌,趁weekend一家人去呢間餐廳食個午餐。一向對食有要求嘅我,鐘情食物有質素,環境格調高雅嘅餐廳。一嚟到棽粵真係覺得好合我心意,餐廳獲米芝蓮一星,部份座位面向維港海景,餐廳裝修雅致環境高格調,侍應服務殷勤有禮,好比酒店中餐廳。見到個Menu樣樣都想試,一於叫兩個“中午點心套餐”咁就可以試多幾樣唔同點心。▫️蟹王蒸燒賣 ▫️菜苗帶子餃🥢一口咬落去燒賣度鮮甜嘅豬肉汁爆晒出嚟。▫️百花釀魚肚 ▫️海鮮酥🥢魚肚吸晒啲汁特別好味▫️蜜汁义燒腸🥢玻璃腸粉,每片都又薄又滑。▫️和牛生煎包🥢精彩•侍應開蓋前圍住蓋面淋上酒,熱鍋一開蓋蔥香撲鼻;用和牛整嘅生煎包堅係正,和牛入口即溶架!▫️上湯煎粉果🥢平時我唔食粉果,呢款煎粉果令我對粉果嘅印象改觀,外皮香脆配埋上湯食感覺無咁熱氣。▫️黑松露蛋白炒飯🥢仔仔連食兩碗~黑松露炒飯好香,每口都食到黑松露味道。甜品▫️清香竹葉角 ▫️紅棗糕🥢平時我好怕食呢類糕點甜品,因為好怕佢整得過甜,呢兩款唔甜同埋好煙韌,咬口一流。🥢額外叫咗👍餐廳招牌菜▫️燈影煎堆🥢除咗打卡靚之外,即叫即整食落又香又脆,個皮整到相當薄,

▫️蟹王蒸燒賣 ▫️菜苗帶子餃
🥢一口咬落去燒賣度鮮甜嘅豬肉汁爆晒出嚟。

▫️百花釀魚肚 ▫️海鮮酥
🥢魚肚吸晒啲汁特別好味

▫️蜜汁义燒腸

🥢玻璃腸粉,每片都又薄又滑。

▫️和牛生煎包

▫️上湯煎粉果

▫️黑松露蛋白炒飯
🥢仔仔連食兩碗~黑松露炒飯好香,每口都食到黑松露味道。

甜品
▫️清香竹葉角 ▫️紅棗糕

🥢額外叫咗👍餐廳招牌菜
▫️燈影煎堆

🥢除咗打卡靚之外,即叫即整食落又香又脆,個皮整到相當薄,老公激讚!

食飽飽行去廁所時先發現餐廳有戶外座位,面向維港海景,遲啲涼涼哋要再嚟呢度歎番餐!

2023-11-04