2020-02-23
前排去左間酒店對海嘅中菜廳,真心覺得環境、味道同性價比係可以兼備架🤩呢間係海逸君綽酒店裡面嘅海雲天☁️新推出嘅-海天珍品盛宴,$288一位,包每人八道菜,你冇聽錯❌係3百蚊都唔使啊❤️因為太多相,我會分開兩次po☺️-海雲天三小碟(雙喜烤麩/手拍青瓜/廚皇叉燒)第二張相嘅個件叉燒完美演釋肥瘦均稱,一d都唔鞋口,叉燒中嘅極品🌞-淮杞燉響螺湯🥣超鍾意飲老火湯❤️呢個湯好清好暖胃,有響螺香😋-上湯焗青龍蝦伊面🦞呢個價錢有龍蝦食會唔會太抵🙈拆開啖啖肉而且超彈牙,上湯配搭伊面簡直一流🤪-黑醋沙律伴蝦多士🦐個蝦多士唔係脆咁簡單,係好酥化,炸到一咬就碎個隻,隻蝦都冇令我失望好彈牙🙈-蘇薑銀鱈魚銀鱈魚外面個層炸過,裡面嘅肉質都依然juicy,做到外脆內軟,而且有兩種醬係面頭,一種係甜酸味嘅醬,一種係魚露嘅味道,味道有層次🤩-蒜茸榎茸蒸日本元貝元貝大大粒,張相凸顯唔到佢咁大粒,火候拿捏得啱啱好唔會鞋口,底下嘅粉絲同榎茸索曬元貝嘅鮮甜同d汁,好滿足🥰-果皮蒸南非鮑魚遠處已經聞到果皮香,鮑魚唔算好大粒但口感彈牙鮮甜,唔會有腥味👍🏻-魚湯浸菜奶白色係真係鮮熬嘅魚湯,好濃郁😍d菜係青綠色而且好嫩,保持住酒店餐廳嘅高質素
海雲天三小碟(雙喜烤麩/手拍青瓜/廚皇叉燒)
淮杞燉響螺湯🥣
超鍾意飲老火湯❤️
呢個湯好清好暖胃,有響螺香😋
上湯焗青龍蝦伊面🦞
黑醋沙律伴蝦多士🦐
蘇薑銀鱈魚
蒜茸榎茸蒸日本元貝
果皮蒸南非鮑魚
魚湯浸菜
奶白色係真係鮮熬嘅魚湯,好濃郁😍
d菜係青綠色而且好嫩,保持住酒店餐廳嘅高質素👍🏻
神石榴西柚紅茶果凍
呢個唔係set入面,叫黎作為飯後甜品,
裡面有好多西柚肉,食落甘甘甜甜,西柚香味最出😋