2017-01-07 4927 浏览
人大左,蒲少左。無去赫德道一排,原來林林總總的酒吧當中開了不少真係有野食的西餐廳。行下行下來到一間有點懷舊風,卻光鮮的餐廳。仲記得呢度前身係一間好大但偏嘈的酒吧。店員好主動邀請我地,上到樓上比想像中更有空間感。仲有一座懷舊風十足的小舞台,我估weekend可能會有live band添。Menu用雜誌風,幾型格。食物選擇都好多好齊全。朋友未到齊,先點一個小食拼盤比大家頂頂肚。小食拼盤有足足七款小食,每款數件,都幾抵食。當中最有特色是中間的南瓜條,大家都以為佢係薯條。一入口甜甜地,咬落脆脆地,好有趣。蒜片蝦亦唔失色,大大隻彈牙入味,唔比傳統西班牙餐廳的差。脆香雞翼絕對係我飛佛,出品都無令我失望。去到邊度都要食雞翼做頭盤,呢度的雞翼就令我十分滿足了。外皮炸得香脆,內裡嫩滑有汁,配泰式酸辣醬更加係無得輸。朋友到齊後點了沙律開開胃,煎帶子沙律亮點竟然在沙律菜上。沙律菜原條爽脆,有十分新鮮的草香味,醬汁較輕身無搶主角風頭。整份沙律十分大份,但製開胃,好快被清光。有位朋友呢期戒牛,所以我地叫左黑毛豬。點知靚的黑毛豬原來真係可以有牛扒甘好食的。厚切的豬扒上台,甚有睇頭。切開粉紅色,肥瘦均勻,肉質好嫩滑

店員好主動邀請我地,上到樓上比想像中更有空間感。
Menu用雜誌風,幾型格。食物選擇都好多好齊全。
切開粉紅色,肥瘦均勻,肉質好嫩滑。肉味亦十分濃郁,好濃厚的豬肉味,大家都好滿意。
羊架同樣大大份,伴碟好豐富,頗有誠意。選材同調味都做得唔錯,但驚喜相對沒有黑毛豬的大。
最後的一道意粉,出色且特別的調味為晚宴劃上句號。看似簡單,調味用上黑胡椒,帶一點微辣,味道十分帶層次。

整個晚上都歡樂,環境舒適且食物質素佳,每位三舊,算是抵食。
2016-12-18