登龍街既「v point」係一棟新起既高質餐廳大廈,高級食肆遍布成棟樓,間間店都十分誘人,今天約左朋友打邊爐的酒鍋就位於27樓。打邊爐有靚食物之餘,重有靚景睇!我地坐在窗邊。對住維港對岸的尖沙咀景色,真係夠曬賞心悅目特別舒心。室內裝修都好有特色。調味料係打邊爐既精髓,佢地提供很多選擇,足足有十二款,各種口味都面面俱到,我個人最喜歡既系麻醬,特別的香。旁邊仲有一個古董鐵壺裝豉油。餐牌好有趣,好有中式特色。野飲裝在燈泡型的樽度,外相討好,甘蔗汁冰涼甜蜜好岩打邊爐下火。我地點左招牌鍋底,酒火入鍋。鍋有五隻格,中間係木瓜鍋,圍繞一圈分別系四川麻辣鍋,番茄波士頓龍蝦鍋,潮洲沙爹鍋,清湯蘿蔔牛腩鍋。店員先在酒上點火再倒入木瓜鍋,然後放入乾冰,一陣煙霧瀰漫之後變成帶清甜酒味既木瓜鍋。好似一場show,打邊爐已經進化成了表演,搞搞新意思,有睇頭!特別要講的系,木瓜被酒煮過之後,意想不到的清甜!一定要食吖!七星報喜系手打丸。七隻唔同顏色,有唔同味道,佢個名仲好好聽,好岩新年好意頭。牛肉新鮮,紫菜響鈴好脆口!開心小企鵝,一份三隻,系墨魚丸整成,超級大粒,好立體,得意的外形好唔捨得食。六色小籠包,呢個系已經

室內裝修都好有特色。

餐牌好有趣,好有中式特色。

我地點左招牌鍋底,酒火入鍋。

七星報喜系手打丸。
七隻唔同顏色,有唔同味道,佢個名仲好好聽,好岩新年好意頭。
牛肉新鮮,紫菜響鈴好脆口!

六色小籠包,呢個系已經蒸好既,每隻色系不同口味,我最愛系黑松露味,超級的香,好值得試下。

2019-02-09