星期六嚟到Popcorn,朋友突然想食打邊爐,於是OpenRice book咗呢間,準時7:30嚟到現場,等咗一陣就可以入去食嘢。揀咗$198(假日加$10)美國嚴選極上牛呢個set,一人一鍋,坐低就會比一底牛肉、一底豬肉片同埋雞塊,我揀咗雞白湯湯底,湯底超香濃鮮味,肉類吸收左濃郁嘅雞白湯,鹹鹹地但係又食到肉嘅鮮味,唔使點任何醬料已經非常美味。但老實說肉既質素唔算好出色,但雞白湯令佢大大加分!自助區拎咗炸雞塊同小食,炸雞塊非常出色,外皮酥脆,表皮夠薄,雞肉非常嫩滑juicy,任食的炸雞有咁嘅質素真係好驚喜;天婦羅炸衣又薄又脆都唔錯;玉子燒甜甜地蛋味夠香;反之日式煎餅麻麻,味道可以,但餅底厚餡料少,食一舊都飽飽地。而其他丸類同蔬菜都係正正常常,冇咩特別。甜品方面居然有窩夫!窩夫係自己倒粉漿落窩夫機,1分30秒食得,我簡左綠茶味,綠茶味同蛋味超香,加埋雲呢拿同朱古力雪糕簡直係Perfect match,食完呢個真係飽住滿足咁返屋企。

2021-07-10