2018-04-17 3215 浏览
呢間火鍋店位於酒店裡面,如果一般經過的都唔會留意到,今次都係經朋友介紹先識嚟到呢到搵食。店內環境以日式為主調,裝修也很雅緻,座位寬闊,樓底又高、店內空氣又流通,食完唔怕一唓味。呢度有二人套餐,最岩兩口子嚟打邊爐。我地點左個自游火鍋餐,揀左個壽喜燒湯底,甜甜地嘅醬汁又唔會太濃口味唔錯。呢碟鴛鴦肉拼有豬又有牛,係澳洲M4 Oyster Blade和牛肩背同埋日本四元豚肉。牛肉紋理分佈均衡,食落鬆軟重牛味,少少油脂香食落最過癮豚肉份量也不少,每片肉裡都連著點點脂肪,食落唔會鞋兼香口彈牙。呢個田園菜籃種類都唔少,有唐篙、黃芽白、粟米、菇類、蘿蔔,全部都新鮮,絕不欺場。時令海鮮拼盤亦都唔簡單,有蟶子、元貝、大蜆、大海蝦。啲蝦有手掌咁長呀,個煲都放唔落,食落彈牙新鮮。元貝都好大隻呀,洗得乾乾淨淨,淥到剛離殼就最好,淥完粒元貝都仲好大隻,食落鮮味十足。蟶子同埋蜆都好鮮味,配在壽喜燒湯底,鮮甜得嚟又帶點點鹹度,好正我地再另外加左薑汁皮蛋貢丸拼椒麻貢丸個薑汁皮蛋好有驚喜,咬開中間充滿薑蓉,又有薑汁汁加點肉汁,味道好突出,成粒貢丸即刻唔同晒。至於椒麻貢丸亦都好特別,少少椒味不會太辣,亦略帶點麻兼惹味,口味
牛肉紋理分佈均衡,食落鬆軟重牛味,少少油脂香食落最過癮

我地再另外加左薑汁皮蛋貢丸拼椒麻貢丸
至於椒麻貢丸亦都好特別,少少椒味不會太辣,亦略帶點麻兼惹味,口味平均。

手打蝦丸面頭加上蟹子,淥完後蝦滑加蟹子更覺彈牙鮮甜。
七味魚皮即炸兼夠薄夠脆,加埋啲七味粉又香口又惹味,必試之選。
2018-03-08