2K
2010-09-04 510 浏览
过开中环揾朋友,咁顺道食埋晚饭先归家啦 ~ 虽然话明系同乡会啫,但唔宁波乡里都黎得食饭架,我乡下都唔无宁波。原来依间食肆都几出名架㖞 ~前菜两小碟,咸菜加左啲麻油,香香甜甜,好开胃。盐水花生,林得黎有赵口,咸咸地又充满水份,由细到大都好钟意食,因我唔多喜欢食干花生既。熏蛋,必食 ﹗食到停唔到口,食左整整一只仲想继续食,真系可以连吞半打,实在太好味,但要留肚试其他菜式,所以都要为大局著想,忍。蛋黄糖心劲香蛋黄味,天然蛋黄甜味,加少敨椒盐同吃,更提升熏蛋既味道 ﹗朋友仲意为系日本温泉蛋,哈哈,咁远飞黎咪好贵?三色并盘配芫西豉油,自选冷盘。白肉,无咩特别,五花腩一片,但咽咽靭靭,完全无肥腻感或食紧烟肉既感觉。海蜇,完全无调味,如果落啲麻油会更香口,得个爽字,无味啰,可以点啲芫西豉油同吃。怪味鸡,真系唔知咩味,好普通啰,无特别。火腿津白,如果净食金华火腿又实在太咸、如果净食上汤津白又单调又寡,必须要一齐食,味道方可以得到平衡,咸香加鲜甜。如果用津白卷住金华火腿同吃更好。小笼包,放左一段时间,所以包形已塌下,皮变硬、汁收干,完全唔烫口,可以直接整只放入口。肉鲜味浓,仍有少量肉汁,有几滴。味道唔错

小笼包,放左一段时间,所以包形已塌下,皮变硬、汁收干,完全唔烫口,可以直接整只放入口。肉鲜味浓,仍有少量肉汁,有几滴。味道唔错,算系好食,最衰唔系灌汤小笼包啰。但依度比其他食肆既馅多好多,大大份。如果即叫即蒸即上枱,应该会有返正常水准 ﹗

红烧狮子头,先炸后炆,香浓猪肉味既肉丸,炆得入味,好食 ﹗但一定要趁热食,冻左就唔好食,啲芡会琼到一旧旧。

宁波炒饭,有咸肉、虾米、菜粒,系咁多,好普通好普通既炒饭,而且我一向最憎就系炒饭会落菜,搞到啲饭湿笠笠。味道一般,食两啖已唔想再食,好想又搞啲救命辣椒油渣捞黎食,唉。杨州炒饭系 NO.1 ~

萝卜丝鲗鱼汤,好清甜既汤,可能因为差不多食晒浓味既送菜之后个汤先到,觉得个汤特别淡,但仲饮到有鱼味既。鲗鱼太多骨食唔到,但都咬左几啖,味道都算鲜啦。

酒香汤丸,因该系甜米酒来的,十足十细个阿妈酿𠮶啲客家甜米酒味。

高力豆沙,点解叫高力呢?人名黎架?点解唔叫大力呢?热辣辣,里面系豆沙馅,少少甜,比我依啲唔多爱食甜野既人最啱。

咸菜、盐水花生
高力豆沙
2010-08-18
熏蛋
红烧狮子头
  • 熏蛋、红烧狮子头