2012-04-10 729 浏览
上兩個禮拜,公司特別宴請由台灣黎香港既貴賓,有幸跟老闆可以去香港最高既ICC 101食lunch。第一次去到咁高樓層既地方食飯真係好高興,仲要係去食高貴版龍皇 -- 「龍璽酒家」添! 只可惜當日大霧到乜景都睇唔到,我地坐 window seat都係無用。慘 ~ 我地預先點左個餐,前菜每人有兩碟點心,有石蠔春卷、花膠卷、黑松露粉果、咸水角、叉燒、三層肉、海蜇頭等等,每人一份,每樣少少,當中最like係個粉果,加左黑松露真係特別香,海蜇頭擺到好似玫瑰一樣好靚,其他就係龍皇一般既水準,都好味,但唔算好特別。之後既燉魚皇湯就特別每人有一個小鍋熱住,好貼心。砵酒焗石蠔炸得又脆又鮮味,最後上菜既海蝦貴妃泡飯大家都超鐘意,加左脆米好好咬口又好味,正 ~ 要一讚既係d服務員態度好好,我一起身已即刻行埋黎問我係咪去洗手間,讚 ~ 總括黎講,食物質素ok,但食物份量只係剛剛好足夠我地女士去食,如果同枱有男士,可能唔夠飽咯 ~~ 所以最適合請客食飯。
好大霧呀 ~
前菜拼盤 1
前菜拼盤 2
燉魚皇湯
之後既燉魚皇湯就特別每人有一個小鍋熱住,好貼心。
砵酒焗石蠔
海蝦貴妃泡飯

所以最適合請客食飯。

前菜拼盤 1
前菜拼盤 2