2021-05-05
呢一間餐廳係旺角嘅Texas Burger💛分店,係喺荃灣廣場,比較近荃灣西站,沿天橋行已經見到佢,有落地玻璃。所以揀咗窗口位置,可以睇到街景🛣,感覺上光猛啲、開揚啲,同埋座位都幾寬闊,好有空間感,整體感覺舒服。(特別宜家天氣熱,揾個位休息吓、食飯幾好🥰)Soup of the day - Tomato Soup (跟餐)一上檯就聞到好香,好似blend咗好多蕃茄🍅咁,仲會有啲薯仔蓉,可以咬到啲蕃茄籽同香草碎🥫。Duck Foie Gras Beef Burger $198今次burger嘅重中之重-鴨肝🤤 鴨肝皮煎得香脆,內心保留入口即化、滑身感覺,好重油脂感,邪惡~餐廳刻意係鴨肝上加咗少少黑醋,酸酸哋,減低鴨肝同成個burger油膩感😍。漢堡扒好厚身🍔,不過火候控制好,冇話煎得太過火變乾晒或者好生,牛味都好重🥩,幾香。漢堡麵包鬆軟同埋佢本身底面都已經搽晒牛油煎香,其實漢堡入邊鴨肝下一層有一片厚身芝士,而最底層係火箭菜🤓。普遍都會覺得火箭菜係比較青或者苦,不過餐廳聰明地放底,被漢堡扒壓住,所以佢變得濕潤咗,吸收晒肉汁嘅精華👍🏻,唔鍾意食火箭菜都可以試吓。Burger會配好多薯條🍟,薯
Tomato soup
Duck Foie Gras Beef Burger
漢堡麵包鬆軟同埋佢本身底面都已經搽晒牛油
Burger會配好多薯條🍟,薯條有薯肉,不過未去到粗薯條個種粗度。新鮮炸脆,所以又熱又脆。另外配一個醃製洋蔥絲🧅,感覺有啲煙熏味同埋個香草都好重。帶少少酸,可以加落burger一齊食減膩。
Duck Foie Gras Beef Burger
Sea Salted Caramel Layer Cake $68
之後我再叫咗個甜品,焦糖蛋糕🍰上原來有好多爆炸糖popping chocolate,口感無咁單調,幾得意,好啱同小朋友一齊食。蛋糕有兩層,一層係硬身少少嘅雲呢拿忌廉,另一層係芝士蛋糕。最特別係師傅火炙咗個蛋糕🔥,多陣焦香味。蛋糕入邊仲有層焦糖夾心,佢擺碟旁有焦糖醬裝飾。焦糖醬食落比平時嘅苦,因為落咗咖啡一齊煮,幾有心思,同芝士蛋糕減膩😋。
Sea Salted Caramel Layer Cake
Sea Salted Caramel Layer Cake
Iced Peach Lemon Tea (跟餐)
感覺幾清新😜,因為好少會用白桃茶mix檸檬,比一般嘅檸檬茶都唔同,味道層次會豐富咗。同埋白桃味都唔會太甜,用檸檬嘅酸味中和返就啱啱好。
店員態度殷勤,環境都好舒服☺️,唔會覺得好擠迫。因為我坐嘅座位比較矮,店員刻意痞低同我落單,尊重感👏🏻至於食物都幾有特色,特別係食材組合,幾出色😛。