氣憤的一次昨日下午經過,時間13:45-1400,女友食左,自己未食飯,因對食唔係好有要求,走左入呢間野... 當時人唔多,唔會有’爆’的情況(大約七成),於是同女友坐低(之前旁邊的兩間都無位,見到有卡位,坐卡位,兩個坐一邊,因為對面唔係卡座),之後有兩人坐對面,自問無阻佢做生意.眼見好多人都係食生炒牛飯,於是問下問下哥仔(大約廿五至三十歲左右,矮身材,瘦):’生炒牛肉飯好出名的,個個都叫的?’佢話:’係好多人叫的’我想好左後同哥仔話:’一個生炒牛肉飯,比個多個碗仔,飲野一間先,未諗到’個哥仔話:’仲有呢?’示意我女友,我回應話:’佢唔要喇.食左野’佢竟然冷冷的話:’一個餐唔做!’ 我唔係好明,同唔係好信自己的耳仔,問:’吓?’佢冷冷的說多一次:’我地一個餐唔做!’ 於是我問一下女友,佢真係唔食,於是我地離開呢一間’五星級’的茶餐廳.事後都真係幾氣憤,講真,你都只係一間茶記,唔係大酒店,炒的,都只係一個的’生炒牛飯’唔係炒兩頭鮑魚...而且,都只係諗住比d女友試下,唔係非食你飯不可走左之後,真係覺得要同openrice 的朋友share 一下,講真,佢的野好唔好食我真係唔知,但係如果,
氣憤的一次

佢竟然冷冷的話:’一個餐唔做!’
我唔係好明,同唔係好信自己的耳仔,問:’吓?’
佢冷冷的說多一次:’我地一個餐唔做!’

走左之後,真係覺得要同openrice 的朋友share 一下,講真,佢的野好唔好食我真係唔知,但係如果,你地係兩人,而一個人又好飽唔食野的,即使佢間餐廳係完全無人的,都唔好入去,因佢地係唔會serve 你.注意注意!!!

(同女友都覺得不論d野係人間美食,都唔會入去試!呢d服務真係唔得!)
2010-12-18