2021-08-17 276 浏览
雞仔去骨海南雞專門店 (靄華大廈) (長沙灣)長沙灣元州街493號靄華大廈地下1號舖招牌海南雞🐔(套餐跟配招牌香油飯 / 白飯 + 中式湯 / 配熱飲)雞件肉質滑身,嫩!雞肉有厚度,滑得嚟有啖啖肉口感🤩 雞胸部位雖然做得未係最軟滑,但已經深得小編心!🤩👍🏻招牌口水雞🐔(套餐跟配招牌香油飯 / 白飯、另加$3由中式湯 / 配熱飲升級轉為港式凍飲)口水雞汁麻味及辣味不足~因為以鼓油做汁底,重味、偏咸~會蓋過海南雞原有嘅雞味🙈個人喜好揀食原味海南雞就好!😋配料 (青瓜粒)爽脆開胃泰式無骨鳳爪幼薑絲多所以偏辣,白醋味都強~覺得都係街外的泰國菜館的酸辣汁調味比較出色惹味🙈餐湯睇湯料應是椰子煲雞~幾清~有好淡淡的椰子水及雞湯味道當日3點入座,點完餐之後,聽到同一位侍應提醒隔離枱食客可以揀下午茶海南雞餐落單,而我當時除左食桌枱面沒有下午茶餐牌俾睇之外,侍應又唔似提醒隔離枱咁提我可以叫下午茶海南雞餐☹️🙈
雞仔去骨海南雞專門店 (靄華大廈) (長沙灣)
長沙灣元州街493號靄華大廈地下1號舖

個人喜好揀食原味海南雞就好!😋

配料 (青瓜粒)
爽脆開胃

泰式無骨鳳爪
幼薑絲多所以偏辣,白醋味都強~
覺得都係街外的泰國菜館的酸辣汁調味比較出色惹味🙈

餐湯