2023-12-15 52 浏览
呀!今次我行運撞到一家地道嘅港式茶餐廳,個心諗,喺這到食個午餐都唔錯!一入到去,餐廳嘅裝潢幾有年代,但正正係呢種老味道吸引住我。首先落單嗰套海南雞飯,當盤炸到金黃嘅雞件一上枱,香氣四溢,個心諗:「頂!好食死!」啲雞皮炸到脆口,肉質滑溜溜,一啖咬落去,真係話唔出嘅嫩滑。配上嗰特製醬汁,微微嘅酸香真係撩撥曬味蕾,正喎!雞飯嘅飯粒分明,薈萃晒雞嘅精華,不得了喎,毫無顧忌咁一口又一口。唔止咁,仲有份炒牛河來個嘗鮮,夠晒滑,河粉條條分明,牛肉片嫩滑爽口,炒香嘅豉油濃郁得嚟又唔覆蓋咗原材料嘅味道,呢個平衡做得就係零舍得意。我可以話,今日嘅味覺之旅真係過癮,每樣嘢食都經得起推敲,仲要啱晒口袋。下次再來,又或者試吓其他嘅招牌菜。要形容今次嘅食物體驗,用「老字號嘅精髓」嚟講,一點都唔為過!🍽😋👍