2021-04-18
位於大角咀埃華街的台式店~那個……(唔識讀)經常都排長長的人龍,一直都想試試但見門口條人龍每次無奈地放棄。今日放假特登中午時間早D出大角咀排隊,我們去到門口鋪頭仲係準備時間尚未營業,但門口已有幾組人在排隊。等左20分鐘左右,有店員出來俾左個餐牌我們睇,餐牌上的選擇不多而且大多都是基本款,所以我們很快就已經決定好。但等到正式開門,一坐底就發現鋪頭內的店員居然混亂到一個點。我們等左好耐都冇人理(據說當時網路壞了幾位店員都在搶修),明明是比其他人先入去但就最後先有得落單。好無奈……香酥脆雞便當:香脆但雞肉較老,食落係同一般的鹽酥雞一樣,味道不過不失。招牌滷排骨便當:味道較鹹是重口味之選,排骨應該係炸過頭,因實物感覺比餐牌上的圖片仲要黑,肉質又乾又硬加上鹹鹹的滷水味,只能勉勉強強食得落半塊。台南蝦捲便當:蝦捲炸得香脆,口味適中,有蝦味而鹹味不會過重。在幾份餐點之中較少問題可以挑剔的便當,另因揀左鹽酥口味稍為幫炸蝦捲加左少少分。鹽酥甜不辣:因甜不辣香港較難找到所以每次見到都會點。呢度一份只有2件細細嚿用紙袋包住的甜不辣,加上炸時沒有切開,所以不方便分享也沒有外脆內軟的口感。唯一上面個鹽酥粉落得好
香酥脆雞便當:
香脆但雞肉較老,食落係同一般的鹽酥雞一樣,味道不過不失。
招牌滷排骨便當:
台南蝦捲便當:
鹽酥甜不辣:
因甜不辣香港較難找到所以每次見到都會點。呢度一份只有2件細細嚿用紙袋包住的甜不辣,加上炸時沒有切開,所以不方便分享也沒有外脆內軟的口感。唯一上面個鹽酥粉落得好足,夠味。(食到一半時發現店員漏單,加上送來時是用紙袋包住,紙袋上吸滿了油,賣相不好冇特別影相)
另外,值得一提是便當內的飯是熱的;但全部配菜都是凍的又沒有調味的水煮菜,菜無味很難食,加上豆類及蘑菇都冇調味去草青味,所以食落陣草青味出晒黎,其實食得出是隔夜食材。而餐飲的冬瓜茶更不要提,口味偏苦,我們飲到一半就放棄了,另外出去再買野飲。
這間的便當整體味道很普通,但勝在便當份量大及價錢算公道(但對女士來說份量太多)。
服務方面:店不大,位不多。但店員落單出單超慢,加上前後2次覆單竟然都會漏單,實在難以置信。
食完今次忽然明白佢排長龍的原因,但一直不停被推介就真的想不通……