2020-10-05
大鍋口曾經係晚晚爆場嘅打邊爐勝地,雖然有一段時間沉寂咗冇咩人去,但限聚令放寛後又成為一個人氣蒲點。同三個老友一齊上去聚一聚,因為可以放開懷抱,任飲任食,一邊食嘢一邊吹水,放鬆一下 😚😚😚都係例牌先食一個雞煲,因為肚餓關係已經趕不及影相就食晒啦⋯⋯ 雞肉嫩滑,火候味道掌握得好,少少辣有追食感覺 😋入正題當然係打邊爐啦,今次叫咗個清清哋嘅椰子湯底,原因係想食到食物嘅原味,所以唔會用濃味湯底。牛肉當然係少不了,新鮮,分量足夠。白鱔片,肉質新鮮彈口,好食到停唔到,相信都有 encore 咗六,七次。墨魚滑,雞軟骨丸,鮮蝦肉丸及游水鮮蝦,用料上乘所以件件都彈口,加上用椰子湯炙熟,可以完全保留海鮮嘅鮮味。黑松露水餃,松露味道不濃,𥚃面有爽口蝦肉及木耳絲,材料充足。萵筍及茶樹菇清新,食完肉類之後食返少少蔬菜,減去一些肥膩感覺。響鈴放入湯中,浸兩秒就夾起,入口鬆軟又帶有少少脆口 👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼另外,朋友仔叫咗鴨血,豬膶,韓式五花腩片,雞子,羊肉片等等⋯⋯食材都十分新鮮,因為內臟食物如果唔夠新鮮,就容易有腥臭味,既然朋友可連續叫了三,四次鴨血及雞子,即係話質素冇問題啦 😚😚差不多成大半年冇打邊爐,今晚
牛肉當然係少不了,新鮮,分量足夠。
差不多成大半年冇打邊爐,今晚同幾個老友放縱一下實在太開心,所有以前蒲嘅感覺全部返晒嚟,希望佢哋可以保持水準,咁我哋繼續有一個敘舊吹水嘅好地方👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼