餐厅: NOC Coffee Co.
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
Noc一直都走黑白简约的设计路线,每间分店都有自己的特色,装横高贵得体,吸引到唔少人去打卡😎 虽然外观上好吸引,但由于价钱略贵,都系只系曾经帮衬过中环店一次。最近因为疫症的关系时间比较多,想揾coffee shop影辑相,当下第一时间就系谂起黄埔的Noc coffee。经过同朋友Openrice 研究一轮后,始终都系觉得Noc的黄埔店最能够达到心目中的效果,所以就即刻黎啦😌黄埔的呢间分店位于码头附近,系正海边🤩就咁睇出面个环境已经觉得好chill。黄埔店比想像中的大,一入门口就系cashier,成间分店以白色做主色,简洁宁静,坐位都分左好几种,有bar枱,矮圆枱,独立的四方枱同share table,想点坐都得。由于我地要影相的关系,就拣左矮圆枱。我地叫左两杯flat white,一个scrambled eggs toast,一个smoked salmon toast,house blend豆有fruity 同nutty拣,我同朋友就一人叫左一个试下。食物先上,咖啡随后送上。Scrambled eggs toast金黄色的炒蛋配上脆sourdough toast,卖相一流,不过由于挂住

食物先上,咖啡随后送上。
Scrambled  eggs  toast

Scrambled eggs toast
金黄色的炒蛋配上脆sourdough toast,卖相一流,不过由于挂住影相的关系,食的时间已经冻左😂 多士烘得好脆,即使冻左,依然crispy,炒蛋都算几滑,可惜个味淡左d,香草/黑椒可以落多少少
Smoked  Salmon  Toast

Smoked salmon toast
同朋友交换左少许salmon toast,净系𠮶一小啖已经有一大片三文鱼,一片仔都好厚肉🤩好有口感,配上些少牛油果酱,唔会太腻,感觉刚刚好👍🏽 个人比较中意呢一碟

至于咖啡方面,我的skim flat white冲得唔错,影相影左十几分钟 lol 都未浮太粗的泡,饮到最底都仲见到个拉花,相反朋友杯whole milk一早就走哂样😂 不过略嫌有d甘甘地,无想像中好饮,可能因为自己拣左nutty关系🤔😅

整体来讲黄埔Noc都真系好唔错,睇得又影得,环境一流,干净企理,平日黎讲唔太多人,对住个海写下字睇下书,非常写意🍹

服务都ok,有送餐服务,疯狂影相都无问题,而且好主动帮客人清理枱面。

好少可啱啱去完一间coffee shop会有想即刻再去的感觉😂 但去完一次黄埔Noc之后,真系想继续黎,回头率好高呢!呢度真系太舒服啦,系我想要的感觉
👍🏽
Smoked  Salmon  Toast