星期五放工去旺角食饭,我哋呢晚帮衬咗近嚟🔥炙手可热嘅「吃扒」。虽然到达已经成八点半钟,不过餐厅仍然满座,要等咗阵位先入得,人气超高呢👏!餐厅门口本身已经系一大个打卡位,紫色外墙好吸睛💜。店舖内嘅装修仿效传统港式扒房嘅设计,木系家私再配以暗色调灯光,气氛都几浪漫🌹,但星期五晚爆场就会嘈啲、热闹啲啦~。顾名思义,嚟得呢间餐厅就当然系食扒🥩,佢主打多款铁板餐同意粉饭等,估唔到嘅系竟然仲有生酮料理Keto。餐厅定价唔贵,难怪咁多人帮衬。热熔芝士纽西兰牛柳($188),我相信有唔少人嗌呢道菜都系为咗热熔芝士🧀,不过其实其他扒都可以加$18跟配的。餐厅明白仪式感嘅重要性🤣,芝士以煎Pan装住,并喺客人面前点火,再将流质嘅芝士倒上牛扒面。题外话,扒餐可自行选配饭/面/薯菜以及酱汁。🐮纽西兰牛柳有成两大件,形状唔系四四方方,而系似一般牛扒。牛柳肉质好软腍,生熟度控制得宜,我本身嗌五成熟,加上铁板嘅热力啱啱好,并无变韧。芝士唔咸,但反而膻味几劲,配薯条食特别明显,不过出奇地配扒食又唔觉㖞,好得意😎。三文鱼扒伴烟肉椰菜花饭($158),🥦虽然我唔系生酮饮食者,不过都钟意食椰菜花饭,因为感觉健康啲,食落又无
餐厅门口本身已经系一大个打卡位,紫色外墙好吸睛💜。
三文鱼扒伴烟肉椰菜花饭
三文鱼扒伴烟肉椰菜花饭($158),🥦虽然我唔系生酮饮食者,不过都钟意食椰菜花饭,因为感觉健康啲,食落又无咁滞。菜花切得好碎,混合忌廉芝士同烟肉🥓,散发咸香。三文鱼扒同想像中唔同,佢唔系一大块𠮶种煎鱼扒🐟,而系似熟咗嘅烟三文鱼片,但就当然无任何腌味,比较清淡。
朱古力心太软配雪糕
朱古力心太软配雪糕($58),甜品造型可爱,而上面所插住嘅遮仔完全系童年回忆☂️。心太软朱古力味浓郁🍫,甜度同涩度适中,虽然切开后未有朱古力酱涌出来,但胜在够软心同湿润。
罗宋汤
铁板餐可加$25转套餐,跟餐包、汤、甜品同饮品。汤可拣西汤或中汤,西汤系罗宋汤🍅,餐包就系似曾熟悉嘅模样。
青红萝卜猪骨汤
生酮餐就加$20转套餐,跟汤同饮品。中汤系青红萝卜猪骨汤🥕,中汤拼铁板餐坚系港式扒房嘅特色之一,哈哈。
跟餐甜品彩针朱古力布朗尼🌈,朱古力味同心太软类同,但口感就痴牙啲。
饮品方面,我哋要咗雪糕红豆冰(特饮+$15)同冻柠茶(+$3)。红豆冰几高质,雪糕带椰子香🥥,而红豆份量多,又煮得够绵,一啲都唔马虎。
总括嚟讲,呢间餐厅从环境到食物,都能还原传统港式扒房嘅风味🇭🇰,并同时注入新派元素,整个用餐体验都算让人满意😊。
朱古力心太软配雪糕