2005-07-08 17 浏览
當日龍哥在九龍冰室話最拿手係煮茄牛麵, 於是在深水埗週圍搵到底九龍冰室係邊度, 原來不幸原本的大華冰室已結業, 所以不能求證到底龍哥有無呃我.已無來星座冰室已幾年, 最初係個愛影相的年青朋友帶我來. 當時對這神秘地方的好奇心, 已大於對茄牛麵的追求. 後來亦帶過女友來, 不過佢話已無印象.今日再來, 沒多大改變, 殘舊依然. 到舊舖食野, 都唔係求舒適,服務等, 最緊要係好食, 最好係大件又唔貴.叫了個鮮茄牛肉麵廿蚊, 加撈蛋要三蚊. 賣相相當出眾, 紅紅黃黃, 很吸引.鮮茄與鮮蛋的配合, 有很豐富的感覺. 呷一口麵, 充滿丁麵風味, 因為有很強味粉. 麵身有點失望, 淋了一點. 我相信憑我入廚三十年淥即食麵經驗, 未必差得過佢.以上各點有好有唔好, 但都唔計較. 最慘係牛肉靭都咬都唔開, 差點要用刀叉去品嘗. 我好努力試盡每舊牛肉, 但最後牙關發軟而放棄.老實講, 廿幾蚊碗麵唔係平, 我相信牛肉處理係基本功, 食盡大小舖頭加埋既牛都可能有好多隻, 但牛肉過靭都係奇遇.我記得以前水準並非如此, 不知何故, 係我唔好彩還是水準下降. 若果你想認係識途老馬, 咁帶朋友黎一餐半餐就無所謂,

我記得以前水準並非如此, 不知何故, 係我唔好彩還是水準下降. 若果你想認係識途老馬, 咁帶朋友黎一餐半餐就無所謂, 我估多數都有我第一次"嘩"的感覺, 但若果水準真的如此, 真係一次起, 兩次止就算罷.

會不會再來? 隨緣罷.