2014-07-13 4656 浏览
第三次黎食,巧合嘅系,无论系两个定四个人,我地坐极都系最近厨房嘅个一张枱,唔知系咪近厨得食呢? 是日系杭州张生记杭州菜嘅最后一日,我地梗系唔会放过啦。叫左八珍烩鱼圆,杭州卤鸭,同个炆小牛肉拼玫瑰山药榚。八珍烩鱼圆 $268(杭州菜)----话说同一个餐牌重有一个$88蚊嘅清汤鱼圆,楼面介绍分别系八珍系多左8珍(我知好抽象),一时好奇,再加上八珍烩鱼圆有图(砂锅上,面头有几片金华火腿),就叫左八珍烩鱼圆。系第一个到嘅菜,男友同我父母都不期然哗左一声。唔系因为太靓,而系因为太清(睇相就知)。数黎数去都冇八珍不特止,原本系金华火腿嘅位置重变左做腊肠! 跟住叫个经理埋黎问,话清汤同八珍其实冇咩分别,就系多左个几片野?佢竟然答系! 连汤底都系同一个,只系八珍将个汤整左做玻璃芡。咁佢凭咩买贵几倍呀!八珍!咩叫八珍! 简直系令人愤怒嘅开头,因为同上两次嘅质素实在相差太远啦... 桂花糯米酿莲藕 $88-98 (杭州菜)---- 功夫菜,买少见少。好食,唔腻,莲藕松化,糯米软糯,桂花香甜。有古早味,值得一吃奶皇流沙包 $50-60----包软香,一拎上手已经感觉到中心有大量嘅空间,装住满满嘅奶皇

奶皇流沙包 $50-60----包软香,一拎上手已经感觉到中心有大量嘅空间,装住满满嘅奶皇。一咬开,哗!不得了! 啲奶皇流到要漏出黎咁制!奶皇重吉士味,重有一小粒嘅咸蛋黄,落足料令整个味道更上一层楼,绝对系重点推介。冇图,因为太好食,醒起要影相经已太迟...

蛋白杏仁茶 $60----系近年我食过最香杏仁味同蛋白最滑嫩的。香浓白嫩嘅杏仁奶香,加上口感滑嫩嘅蛋白,真系食完一碗已经觉得好养颜!以呢个甜品黎做结尾真系完美!

炆小牛肉拼山药玫瑰糕 $148(杭州菜)----热情嘅经理话系用安格斯牛黎炆,所以牛味特别香浓,入味得黎又够冧,真系值得一赞呀! 玫瑰山药糕味道清淡,但糕粉味太重,玫瑰味又欠奉,所以唔太推荐。可惜牛肉冇得单叫,一定要拼个玫瑰山药糕。

杭州卤鸭 $98 (杭州菜)---- 劲正!入味香浓,重有软骨,最难得系虽有肥膏但一啲都唔腻!

其他野食请睇下面图文~

顺道介绍埋之前食过嘅点心:

黑松露带子饺 $60----香黑松露味,成只饺包住肥满嘅带子,真系好满足!

炸芋角 $50----香、松、脆,显示出老师傅嘅功架,呢个老牌点心好食唔难,但要好食得黎唔油吕腻先至系真功夫!

金奖白雪龙皇炒面 $298----同外面嘅龙虾伊面唔同,帝苑轩用嘅系生面。原本以为会整成好似两面黄咁嘅炸面,但见到实物先知道原来唔系。实物卖相真系好靓,生面爽口弹牙冇碱水味,龙虾鲜甜,食得出嘅新鲜。

总结3次经验,服务真系好好,环境都又靓,虽然价钱贵左啲,但系胜在质素够稳定,而且会不定期推出唔同嘅主题菜黎保持新鲜感,所以仍然会继续支持。
八珍烩鱼圆 $268 (杭州菜)
杭州卤鸭 $98 (杭州菜)
炆小牛肉拼玫瑰山药榚 $148 (杭州菜)
忘记名字,桂花糯米酿莲藕 $88-98 (杭州菜)
炸米花肠粉 $60 (点心纸)
题外话/补充资料: 提提各位,帝苑轩茶市比较忙,可以先订位以减少等候时间。而根据经理本人亲述,帝苑轩同对面东来顺嘅菜原来系可以混叫,各位有兴趣可能一次过食哂两间驰名中菜。另外,由于人多事忙会影响食物质素、服务质素同加大漏单可能,各位可以响2点后先入座。
2014-06-08
等候时间
10 分钟 (堂食)
杭州卤鸭 $98 (杭州菜)
炆小牛肉拼玫瑰山药榚 $148 (杭州菜)
忘记名字,桂花糯米酿莲藕 $88-98 (杭州菜)
炸米花肠粉 $60 (点心纸)
  • 黑松露带子饺
  • 蛋白杏仁茶