2023-05-03 19 浏览
一路以嚟都好想試下臺灣臭臭鍋,今日終於有機會。2個人幫襯,樣樣嘢都想試下,於是決定叫一個招牌臭臭鍋,再加小食以及飲品。系呢度叫鍋物可以選擇白飯或者粉絲,我哋就決定加$12叫滷肉飯;鍋內食材豐富,肥牛片、豬大腸、臭豆腐、腐皮、娃娃菜、鴨血、芽菜、水晶粉等等,另外再叫咗公仔麵同埋粉絲,兩個人食夠晒飽。臭臭鍋一上枱,就聞到好濃嘅臭豆腐味,係一種香港遺忘已久嘅香味;臭豆腐食落口非常結實,唔會一夾就散,但係亦都有嫩滑感覺。黎得食臭臭鍋,又點少得叫嘢飲,為咗滋潤同埋清新啲,我哋就揀咗爆檸四季春,以及熱嘅蜂蜜綠妍;叫咗少甜所以配合臭臭鍋識嘅時候,就唔會飽飽滯滯,非常適合。值得一提嘅係爆冷四季春,系原過檸檬切頭切尾之後放入茶內,上枱嘅時候對此感到有啲愕然,莫非係驚檸檬味太重蓋個茶味?因為本人較喜歡重檸味,決定自行取出檸檬切細再放返入茶。除此之外亦都想食啲香口嘢,於是叫埋炸魚皮同埋鹽酥雞扒;炸魚皮非常新鮮香脆,亦都夠大塊,令人愛不釋手;鹽酥雞扒香脆大大份,味道適中,肉質鮮嫩,保留豐富肉汁,值得推薦。
一路以嚟都好想試下臺灣臭臭鍋,今日終於有機會。

2023-05-02