2023-04-17
早幾日喺尖沙咀行街 行到過晒lunch hour先醒起未食飯 勁餓😆順便喺K11睇下有乜食 見到稻埕飯店tea set好抵食 而且裝修都幾靚幾舒服咁 就食佢啦💕嗰時已經接近3點 早餐都未食嘅我哋又叫咗超越二人份量嘅嘢食🤭▪️鵝不是鴨肉係獅頭鵝嚟嘅 肉質鬆軟而且鵝味濃郁🦆食落去同潮州做法嘅唔同 特別食得出鵝嘅原味 而唔係只靠滷水調味👍🏻兩個人食例牌份量已經好夠 另外仲有半隻份量選擇▫️蟹鉗肉酥蛋捲喺餐牌見到有推介嘅標誌 未試過又即管試下😌一上到見到咁大份都有啲嚇親 呢款蛋捲係以麵筋包住大量蟹肉同蛋 饀料好飽滿 另外有個甜酸醬汁點嚟食 可以減低油膩嘅感覺▪️黑麻油雞翅好濃郁好入味😍黑醬油同麻油味並重 肉質依然軟嫩▫️紅燒牛三寶手作麵有驚喜自家製麵條好煙韌彈牙🍜肉嘅份量好多 牛肉十分大件 仲有牛肚/牛筋 特別要讚個牛肉湯 濃郁得嚟全無味精感 就咁飲都無口乾 好好味🤤▪️稻埕招牌滷肉飯細細碗嘅份量啱晒我🍚滷肉有肉粒碎同條狀 增加口感層次 醬汁足夠拌勻成碗飯 溏心蛋熟度亦啱啱好
▪️鵝不是鴨肉
▫️蟹鉗肉酥蛋捲