琴日突然之間想食刺身,所以就去左open rice睇吓周圍有咩日式放題。咁岩比我見到緣聚,見到啲評價都幾唔錯,而且早一日預訂午市又有八五折,所以嗱嗱臨訂咗星期六1330。 因為同朋友遲咗出門口,所以一點半先到康樂路輕鐵站,落車之後跟Google Map行,行左10分鐘先到新明苑,所以就打去問,先發現其實一啲都唔難搵,其實佢係嘉誠後門一出就係。 講返啲嘢食先😁睇到啲食評入到去會送一杯骷髏骨頭嘅特飲,可惜唔知係咪因為午市,我同朋友就冇。 係刺身方面:三文魚唔係厚切,亦吾係入口即溶,只可以話正正常常(係新鮮嘅,無冰味,亦都無梅)玉子幾好食魷魚好鮮甜,值得推介紅螺片都好食嘅,但係有沙至於魷魚就比較唔推介,我哋總共落左咗兩次刺身,第一次就比留左魷魚,而第二次嘅魷魚'啱啱餐餐'好似俾人食剩咁?! 至於係火鍋方面,我同朋友就要左牛肉昆布湯底,幾香甜,而配料方面就比較推介肥牛,旺菜,青口同埋豆腐。 但係要注意返,芝士腸一條其實係兩條。因為我哋要左五條芝士腸但係佢俾咗10條我哋。同埋青口如果唔驚
刺身方面:
玉子幾好食
魷魚好鮮甜,值得推介
紅螺片都好食嘅,但係有沙
但係要注意返,芝士腸一條其實係兩條。因為我哋要左五條芝士腸但係佢俾咗10條我哋。同埋青口如果唔驚肚痛最好就生食。因為青口生食比熟食更加好食。但係第一輪我哋要左五隻青口,佢比少左我地,但去到第二輪我哋要多五隻青口嘅時候,佢又連埋第一輪嘅一齊上,所以總共有10隻。
但係好奇怪地,我哋第一輪要嘅肥牛係室溫嘅,但係第二輛就去雪櫃拎出嚟囉。
至於係壽司方面,就真係建議大家唔好食啦。因為真係唔好食,我哋叫咗花之戀,黑松露魷魚,芝士三文魚,同埋蟹棒
花之戀超乾爭爭,黑松露魷魚係苦架,至於蟹棒同芝士三文魚都過意得去。
而係熟食方面,我哋第一輪要左兩隻蒜香生豪同黃金生豪。黃金生豪超好食,而蒜香生蠔都唔錯啊。所以我哋都有encore ,但第二輪上嘅嘅黃金生豪就超難食。
雞肉串好好食好多汁,但係雞軟骨就比較硬。
雞翼炸得幾好食,大蝦亦好鮮甜。番薯都幾好食但係就切得比較薄。
肉醬薯蓉只有中間嘅兩粒圓形係薯蓉,份量比較少但都幾好食嘅。
麻醬烏冬埋螺肉極度推薦
2016-10-15