2017-06-25
今日天不造美,午飯時間一出門口就落大雨,原本想去碼頭嗰邊個熟食中心間星馬餐廳食lunch,但太大雨就去返近啲嘅地方搵食。由碼頭嗰邊經天穚上到宏利大廈,見到第一間餐廳門口貼咗個set lunch menu,仲要係密密麻麻好似好多選擇,入面又大又光猛,就唔諗咁多決定入去食。一坐底睇menu,差不多有成50個set lunch可選,仲有幾個set係做緊特價,三十幾蚊咋,去茶仔都唔得啦。正價都唔見得貴,另外如果叫便當、定食、魚生丼套餐,仲有得無限添珍珠米飯、漬物、味噌湯。算係抵食。揀好就可以剔紙仔。我叫左個牛肉壽喜燒套餐。牛肉半生熟,加,想食熟啲可以擺入湯淥熟佢,金菇豆腐蔬菜樣樣齊,個湯甜度適中,整體味道都不錯,我好快已經消滅咗一碗飯,仲出去添多咗一碗。食到差不多一點都已經坐滿晒人,我地早到,三個人坐卡位,都幾舒服。又發現多一個新地方可以舒適地食飯~唯一要改善就係餐廳好似人手不足,其中一個餐個麵豉湯催咗三次先嚟,可能咁啱午飯時間多人落單所以啲少少亂啦。不過都係少問題,最緊要好食抵食又舒服。
揀好就可以剔紙仔。
牛肉壽喜燒定食