2020-12-12 500 浏览
同同事過去灣仔嘅地盤行site,爬貓梯爬到攰攰地,睇完都11點9,不如係附近食埋lunch。記得之前黎過灣仔有間叫笑面虎車仔麵幾好食,食過翻尋味,點知去到時已經人去留空,疫情令好多餐廳都捱唔住要結業。 冇左一間車仔麵,取而代之嘅係另一間車仔麵。招牌寫住任點美食,懶得改舖名 🤣,睇完餐牌就知舖名改得冇錯。點餐形式同大型連鎖快餐店一樣,喺門口點餐再自取。舖頭裝修非常簡約,可能將裝修嘅成本擺去食物度~ 餐牌嘅大部分都係車仔麵嘅餸,總共有四十幾種餸,「任點美食」果然冇改錯名。傳統車仔麵嘅餸應有盡有,仲有特別嘅餸例如日式豬軟骨、日式叉燒、豬手等等其他配料可供選擇。 「咇咇咇」!聽到提示器嘅聲響,就知我嘅車仔麵已經準備好! 日式叉燒、炆花菇、鮮蝦卷、沙嗲汁油麵 $48車仔麵擺盤賣相比想像中出色!一碗車仔麵俾左6、7隻炆花菇,非常慷慨,太多食唔哂要俾1、2隻同事share 😂 不過略嫌炆得唔夠入味。 試埋日式叉燒,講真就一定冇日式拉麵店嘅叉燒咁好食架喇,不過都算唔錯嘅!鮮蝦卷就係街市買到嘅蝦卷,不過不失。 呢間任點美食嘅車仔麵絕對可以成為灣仔區打工仔嘅飯堂!日日「任點」唔同車仔「美食」!======

「咇咇咇」!聽到提示器嘅聲響,就知我嘅車仔麵已經準備好!
日式叉燒炆冬菇鮮蝦卷沙嗲汁油麵
日式叉燒、炆花菇、鮮蝦卷、沙嗲汁油麵 $48
鮮蝦卷就係街市買到嘅蝦卷,不過不失。

===============
任點美食