Cambo ขุนทอง (The ONE)

2016-03-14 832 浏览
尖沙咀the one向来都系揾食之选,4楼以上有好多好嘢食,梗有一间合你心水!当日巧遇我响尖沙咀见完客而朋友都讲响佐敦做完野,可以凑巧夹到个时间食个迟来的午饭。选址当然就系the one la.朋友推荐我来食呢一间金宝泰国菜,佢话觉得几好又抵食。不过我知道呢间餐厅长期都要排队好多人,所以几次经过都冇黎到,好彩今次我哋食午饭嘅时间已经过咗最繁忙嘅一点半,一到即刻有位了!所以提提大家,如果要轻轻松松食个午餐,建议可以嘅就尽量一点半之后先去啦,一嚟坐得舒服啲衣履感觉冇咁局促!而且佢嘅午餐扺食套餐都供应到好晏咖!先叫咗个优惠午餐先,会奉送汤同埋嘢饮十分抵食,菠萝焗饭原只菠萝上碟,份量劲多,讲真一个女仔午餐冇可能食得晒,炒饭炒得金黄,配上三只大大只而且鲜甜新鲜嘅连壳大虾,呢个价钱真系好抵食!虽然我觉得炒饭里面嘅配料就有少少港式化左,鲜甜菠萝粒、红肠、火腿等,系有点点不似泰式,但饭炒得够香有镬气,搭上少少咖喱香味,而且份量够,用料足,配上肉松,弥补番个一点点嘅港式感觉,整体实在不错。呢个菠萝炒饭大概已经顶咗我七成饱,所以冇再要饭,反而叫咗个优惠推介嘅青咖哩软壳蟹锅。呢个锅做紧特价$85咋实在抵食,

先叫咗个优惠午餐先,会奉送汤同埋嘢饮十分抵食,
呢个锅做紧特价$85咋实在抵食,
青咖哩软壳蟹锅
青咖哩先微火系瓦底加热,保持温度。
软壳蟹同埋柞树仔呢就系分开想再配上一个热辣辣嘅法面包条,青咖哩有咖喱香但系唔会好难而且份量好多,我朋友完全唔识辣嘅都可以handle得到,闻落去嘅青咖喱香味十分之强烈,青咖喱煲内有好好味嘅茄子同其他蔬菜配料,十分之健康,
只需要将炸软壳蟹放入煲内滚几秒就可以,蟹香脆可口,另外佢哋嘅炸莳仔都好好食,法包热辣辣点起酱汁,真系食唔停口啊!
炸虾饼
另外重点咗个小食炸虾饼四件,卖相吸引,热辣辣而且弹牙可口,
炸虾饼
呢度仲有泰国生啤: tiger 同Singha . 下次晚饭嚟呢度食一定要点返杯啊!呢度嘅午餐真系抵食,分量有够,而且价钱合理如果三四个女仔嚟食仲可以share添啊!