2020-10-15 324 浏览
📌 蜜滋麻美~中環開咗一間又一間嘅台灣珍珠奶茶店🇹🇼選擇好多 有時都唔知飲邊間好🤣成日經過中環都見到呢間大大的招牌原來係另一台灣過江龍嘅飲料店~地方其實不太就腳 喺斜斜的鴨巴甸街上行上去嘅話都會汗流浹背🥵裝修充滿台式風情 有好多半球形嘅牆上裝飾小店主打黑糖珍珠鮮奶 仲有其他特色茶飲🥤杯身設計有特色 貼住左揮春嘅貼紙好搶眼招牌係花生加芝麻黑糖珍珠鮮奶( ´▽`)聽落的確幾特別就忍唔住行咗入去試全部都係即叫即做 要等大概五至十分鐘人流唔算好多 咁就唔駛等好耐✌🏻1️⃣ 花芝黑糖珍珠鮮奶 𝗣𝗲𝗮𝗻𝘂𝘁 𝗦𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗕𝗼𝗯𝗮 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗦𝗽𝗿𝗶𝗻𝗸𝗹𝗲 (𝗦) $𝟮𝟴 (𝟲/𝟭𝟬)嚟到呢度梗係要試吓佢嘅招牌🤪睇住店員將大量嘅手炒花生同手炒芝麻灑落杯飲品到 真係好療癒😍賣相層次分明好吸睛 花生味尤其突出🥜最底層係珍珠 口感偏軟身帶煙韌店員建議由底部飲起 可品嚐到原始的黑糖鮮奶味道😋然後將花生碎同黑芝麻撈勻 口感豐富但係覺得太多料 每一啖都咀嚼緊有啲辛苦😂而且叫咗細杯 鮮奶嘅份量本身都少再加上大量嘅花生同芝麻就會覺得吸吮很費力難以完
📌 蜜滋麻美~中環

開咗一間又一間嘅台灣珍珠奶茶店🇹🇼
選擇好多 有時都唔知飲邊間好🤣
成日經過中環都見到呢間大大的招牌
原來係另一台灣過江龍嘅飲料店~
地方其實不太就腳 喺斜斜的鴨巴甸街上
行上去嘅話都會汗流浹背🥵
裝修充滿台式風情 有好多半球形嘅牆上裝飾
小店主打黑糖珍珠鮮奶 仲有其他特色茶飲🥤
杯身設計有特色 貼住左揮春嘅貼紙好搶眼
招牌係花生加芝麻黑糖珍珠鮮奶( ´▽`)
聽落的確幾特別就忍唔住行咗入去試

再加上大量嘅花生同芝麻就會覺得吸吮很費力
難以完全吃光所有餡料😩
較為適合本身鍾意花生同芝麻嘅朋友仔
呢個配搭真係幾新奇😂飲完一杯已經覺得好飽

2️⃣ 抹茶黑糖珍珠鮮奶𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗕𝗼𝗯𝗮 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗦𝗽𝗿𝗶𝗻𝗸𝗹𝗲 (𝗦) $𝟮𝟲 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
反而覺得呢杯唔錯 好飲過上面講嗰杯🤩
唔會想專登過嚟再飲多次😝

💡整體嚟講 飲品味道不俗😗
賣相不錯 而且珍珠煙韌有口感
只不過定價較高 而且地方不就腳🧐
如果你鍾意花生同芝麻呢個組合嘅黑糖珍珠奶茶都可以一試!

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 6.5/10
性價比💵: 6.5/10
打卡指數😍: 7/10
環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 6.5/10
🍴: 蜜滋麻美
📍: 中環鴨巴甸街16A號地下
🔍: 11:00-21:00(Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie中環