2015-03-26 2438 浏览
上星期突然興起想食放題,荃灣區選擇唔多,記起之前拎過的單張,而家做優惠價錢相宜,一家大細去食都唔會太貴,就去左食啦。坦白講,唔係特登黎真係會唔覺眼,因為夾在一眾門面光鮮的舖面中間,的確略為失色。而且仲要上二樓,第一層係另一間食肆,如果大家黎搵食,放心,你地無搵錯,要行多一層既。我地一家人口味各有不同,我就鐘意多選擇(雖然我食黎食去都係個D,但多食物選擇感覺抵D嘛)我幾鐘意就係呢度食物種類夠多,一般放題會有的呢度都有,而且仲有推介,唔怕唔知食咩好。我係一個傳統的日本放題者,其實食極都係壽司同刺身(雖然我鐘意多選擇,但最後結果都係個D),但呢度出乎我意料的是竟然有咁多唔同種類的壽司,而且有在外面未必食得到的款式,例如左口魚壽司。話適合一家大細真係唔係講笑,一般出去食只有汽水,但呢度會提供黑糖薑茶,無糖烏龍茶等,爸爸媽媽都好滿意。終於輪到重頭戲啦!!一睇到呢盤刺身已經兩眼發青光,不只種類多,更可見排位有心思,絕不是隨便夜上碟就算,可見師傅的先我要求唔低。刺身的色澤亮麗,更有貴價海膽送,新鮮但無腥味,三文魚更肥美而不膩,再三ENCORE都唔怕。嘩嘩嘩!!到我最鐘意的壽司啦,唔係講笑,雖然賣相麻
我係一個傳統的日本放題者,其實食極都係壽司刺身(雖然我鐘意多選擇,但最後結果都係個D),但呢度出乎我意料的是竟然有咁多唔同種類的壽司,而且有在外面未必食得到的款式,例如左口魚壽司
嘩嘩嘩!!到我最鐘意的壽司啦,唔係講笑,雖然賣相麻麻地,但呢度的火炙壽司比外面散叫的壽司壽司過之而無不及!而且飯與刺身的比例剛好,完全唔會食兩件就飽,結果我一食就食左好多件=]
呢件就係我講外面放題不常見的火炙左口魚壽司,入口即溶,而且每件都有同等高質素,可見每件都師傅精心炮製! 另一件值得嘉許的就係黑松露和牛反卷,兩者味道配合得剛好,黑松露唔會搶左和牛的味道,和牛又唔會淡而無味。
本人其實很少在放題地方食熟食,只係要迎合家人,就略略叫左少少,坦白講,最初不敢抱太大期望,因為我一向都認為在放題店食熟食係唔明智的,但又一驚喜次作,我一放呢串豬頸肉入口,就知道——我又錯啦。豬頸肉係豬其中一個最嫩滑部份,加上燒到剛剛好,唔會太韌,很爽口。
總結而言,本來只想過一過放題癮,豈料無意之中發現新大陸,一家滿足得很。而且食物款式夠多,包羅萬有,一次過滿足哂一家人,以後又多個選擇啦。