2019-03-06
不嬲都鍾意食日式拉麵,難得達摩由大埔開番出黎尖沙咀,梗係要搵埋老公出去試下啦~去到門口已經有大大個達摩等緊我地,唔駛認錯呀!!其實我地都好鍾意達摩公仔,除左佢紅卜卜既外表,佢既含意正如菜單上咁講:永不跌倒、永不言敗!!一入門口仲有個水池仔,好靚好別緻~坐低又好似餓鬼咁係咁睇menu, 仲有自選自立麵紙~~~但店員講今日燒爐壞左,冇得試燒物⋯⋯唔緊要,仲有主角拉麵食到~~我地點左黑蒜湯拉麵同日式咖哩湯拉麵~再加餃子~另外點左個南蠻雞飯走汁俾阿仔食~自選拉麵紙~好清晰2款達摩飲品~自家製元祖達摩黑啤同埋可愛完祖達摩汽水~~黑啤有著濃濃既麥味,都算易入口呀~~汽水係檸檬味,清爽既感覺呀!!好,主角黎喇!我點既越谷達摩(日式咖哩湯拉麵)一黎到就有香噴噴既咖哩味,配埋白滑流心蛋、脆卜卜既紫菜~~湯底香濃但又唔咸同膩喎,正呀~~流心蛋堅流架,熟得啱啱好,又滑又有蛋味~~至於肉就揀左街少左既豬軟骨而唔係叉燒~~骨都煮到好淋同入味~~幼麵~~~可惜偏淋左少少,下次要問下可唔可以硬少少先~~(唔係拳頭硬少少呀)個流心蛋太靚,忍唔住同佢拍左個大頭照(笑~~)另一款係玄端達摩(黑蒜油湯拉麵),試飲左啖湯~~
一入門口仲有個水池仔,好靚好別緻~
自選拉麵紙~好清晰
達摩汽水同達摩自製啤酒
越谷達摩:日式咖哩湯拉麵
幼拉麵
個流心蛋太靚,忍唔住同佢拍左個大頭照(笑~~)
堅係流心蛋
另一款係玄端達摩(黑蒜油湯拉麵),試飲左啖湯~~有著濃濃既蒜味呀~~都好有特色喎~~店員都話呢個好多人點架~~
玄端達摩:黑蒜油湯拉麵
有拉麵,梗要有埋餃子先開心~~日式餃子黎喇~~~煎到微微既金黃色上碟~~味道都唔錯~~
日式煎餃子
咁因為小朋友唔食得濃濃的拉麵,咁就叫左個咖哩南蠻雞飯走咖哩俾佢~~我偷食左炸雞冇食飯,炸雞香脆可口,唔錯唔錯
咖哩南蠻雞飯(咖哩汁另上)
香港人好似食拉麵會飲埋d湯~~但其實碗底都有驚喜架:完食感謝!同時代表住對拉麵師父既一種尊重~~
完食感謝!
係尖沙咀食野黎講,呢個價錢唔算貴喎~~