2017-11-16 129 浏览
最近迷上咗川菜,所以一約到食得辣嘅朋友,都會走去食川菜。呢間老川皇喺正旺角,夠方便。 等朋友嘅途中,先嚟一串燒烤嘅雞軟骨同埋魷魚鬚,有五香粉同孜然粉嘅燒烤,勁惹味! 燒烤點少得我最愛嘅茄子,除左孜然同五香粉,仲有啲小茴香。茄子又夠多汁,越食越肚餓。 見到檯檯都有一碟超大堆嘅辣椒,我哋又跟住嗌,叫咗飄香辣子雞。雖然雞係比較細粒,份量亦唔算好多 但係味道搭救,食落口又香又麻,啲雞肉炸過夠香口,勁上癮。 去邊度都要嗌嘅酸菜魚,比想像中更加好食。魚嘅份量好多,而且好嫩滑同埋入味。湯底夠酸,酸中帶辣,仲要有好多酸菜同埋酸蘿蔔,飲落口好舒服,好好飲。 鐵板水晶粉好大碟 ,比想像中辣,勁多蒜,同埋有蛋底,好惹味。 飲品就嗌咗新力同埋柑桔檸檬水,解辣潤喉之選。

飲品就嗌咗新力同埋柑桔檸檬水,解辣潤喉之選。