4-10-2005 1845一日食兩次印度餐,都係第1次,crazy。在屯門hea完後,搭西及輕鐵接帶我去此店的GT先生,亦係我一生中最friend既網友。之後我地亦都係搭西鐵到錦上路,然後行路到達目的地,他說還比轉車快,因為曾經和他媽媽賭過,沒有他帶路,我也不識來呢!去到後俾我第1個好明顯既感覺係茶記feel,即是連些少印度/巴基斯坦式的裝修都冇,環境要扣分。與GT先生商議一輪後,就點了當晚菜式:烤餅(Nan)、雜果烤餅(Kashmiri Nan)、鑊仔雞(Chicken Kadhai)、咖喱羊(Mutton Curry)及燒烤精選(Tandoori Mixed Grill)咖喱羊既羊就介乎新鮮至冰鮮,咖喱用一般貨識,香味一般,會比一般既辣些少,但可以一試。鑊仔雞睇落去辣味十足,但食落的辣味與羊很不相同,Kadhai初頭以為係一種煮法,其實只是印式鑊仔;轉回正題,煮法是mix埋辣椒及荽茜的種子,再配合不同香料煮埋一齊,味道幾好,望落去都幾油下,但送nan就真係一流。燒烤可以選其中兩款:雞、魚、羊肉卷及牛肉卷,咁我地選了雞及魚、鐵板熱力十足,雞及魚出奇地juicy,不是其伴菜所致,辣味
4-10-2005 1845

一日食兩次印度餐,都係第1次,crazy。

燒烤可以選其中兩款:雞、魚、羊肉卷及牛肉卷,咁我地選了雞及魚、鐵板熱力十足,雞及魚出奇地juicy,不是其伴菜所致,辣味及香味不算強烈,係值得一叫的菜式。雜果烤餅裡有果仁、葡萄乾、芒果乾等等,甜甜地都幾得意,Kashmiri既原意係喀什米爾人/語。區區咁少既nan點夠我地兩位大食友呢?最後都係要點番plain nan,可能係新鮮整關係,好熱下,同埋幾鬆化,係幾有水準的一道印度麵包。

飲品方面,GT先生點了朱古力奶昔,而我就要了少甜既lassi,總結我杯lassi始終係「正常」甜度先至好飲。埋單114,都可以說係食得過的一餐。

題外話:
1.呢度都幾偏僻,去既時候最好問清楚點去。除非有相熟朋友帶路、對這裡地理位置較熟悉或唔嫌遠,否則都唔會有人願意黎;
2.出門口時見住架拖住貨櫃既貨櫃車在約距離燈位100米扒巴士頭,你都未話唔驚險;
3. 巿區係有好多有水準或地道既印度餐館,可以話無需去到咁遠。喜歡周圍去但冇乜機會出埠旅行既我,作為擴闊自己既眼界其中一種,否則不會以「臥虎藏龍的印度餐廳」系列出文,我諗都要一段相當長既時間先再有得延續,甚至就咁完結。我而家最想去覓食既地方係…

一點點知識:
印度菜=咖喱?
人人以為吃印度菜就是吃咖喱,其實印度本身沒有咖喱這個字。Curry這個字是源於泰米爾人(印度南部一個種族)的字「kari」,意思是黑胡椒,泛指所有有汁的菜式,辣的、不辣的都包括在內,vindaloo(巴辣)、Makhani(奶油)、Korma(腰果汁)、Masala(馬沙拉)全部可統稱為「Kari」。只是英國人來到印度後,把kari譯成curry,並把印度人一種常用而帶辣味的汁料稱為curry,才成了現時我們熟悉的咖喱。