2017-07-18 577 浏览
久不久的朋友聚會,經一輪不容易的時間遷就下定了日子同地點,埸地就沒有太多要求了,因為火鍋店大家都不會太要求的,座得ok略嫌座位狹窄,不過香港人都是習慣的!火鍋最重要就梗係湯底喇,而湯底我個人亦偏向叫店內主打出名的,因為既然試新店就梗係要試你響朵的名菜喇!大家下了兩個鍋底1.招牌龍蝦海鮮鍋。2.卜卜蜆煲!另外頂級本地手切牛頸脊,响玲,餃子,種種火鍋必備的都下單了!單看火鍋配料新鮮度是合乎標準的,以這個價錢我覺得是應該的!龍蝦海鮮湯底一些龍蝦味都沒有,根本就係一個普通到爆的上湯加晒啲材料上去就上枱,本身個湯底味道就已經無味,加埋啲海鮮頂多只是一個滾湯!對火鍋食物的提味一些都沒有!至於個卜卜蜆煲我下單前問佢辣唔辣有乜分別,他答我只差辣椒數量,可以自加!佢講得真係無錯這個卜卜蜆湯根本就係清水加蜆甚麼都沒有,可能我誇張咗,因為我覺得清水同佢嘅清湯無分別!當然本來火鍋料只要新鮮其他都可以填補的,但我7個人你收得3000幾你比這種料我是否有些那個呢!如果個湯底稍有誠意我都過到的!但連其他食物都影響我真係接受唔到囉!
單看火鍋配料新鮮度是合乎標準的,以這個價錢我覺得是應該的!