2019-09-10
今日去咗新達廣場接阿媽收工, 佢話想食越南菜 ,佢提起運頭塘商場新開咗間越南餐廳, 知道運頭塘商場都翻新咗, 本身都有啲想走去八下, 所以就趁機去試下, 餐廳環境幾光猛,新淨。至尊湯河至尊湯可有牛腩,生牛肉,牛丸,扎肉, 湯底好清甜, 河粉幾爽口 ,牛腩炆得夠淋入味, 份量都幾多,我食完碗麵都差唔多飽。蕃茄蝦膏牛肉湯檬朋友嗌咗個蕃茄蝦膏牛肉湯檬, 我試咗少少, 湯底似係我阿媽喺屋企用真蕃茄煲嘅蕃茄湯, 仲有少少蝦膏嘅香味, 檬粉都幾爽口。扎肉撈檬扎肉撈檬配咗啲沙律菜,乾蒜片 ,醃蘿蔔等, 配撈檬嘅甜酸汁, 幾清新開胃。越南春卷越南春卷用咗紅蘿蔔絲,木耳,豬肉碎等做餡, 春捲外皮炸得夠脆, 可以配越南撈檬嘅甜酸汁一齊食。烤雞紙米卷上菜時店員提議我哋用越南甜醬來配紙米卷, 越南甜醬嘅甜度比起中式甜醬冇咁甜, 不過我都係鍾意用甜酸汁嚟配, 紙米卷嘅餡料有醃蘿蔔,粉絲,烤雞,生菜等, 個紙米卷包得都幾紮實豐滿。
至尊湯河
蕃茄蝦膏牛肉湯檬