2019-11-26
次次係大埔行完山,都會黎呢間雞煲刷下佢,補充返流失左既卡路里。今次同男朋友踩完單車,又再心血來潮想黎食。佢個裝修真係好有feel,行懷舊路線。我地都幾早黎,6點左右,呢個時候可能係鋪頭岩岩開,無咩人。我地叫左個雞煲,唔辣既(因為有人唔食得辣),等左大約15分鐘左右,雞煲就上黎啦。我記得以前係唔使等咁耐既,可能係因為岩岩開門,即叫即煮。黎到店員幫我地攪均啲材料,就可以即刻開餐。啲雞肉好滑嫩,一如以往咁香濃,黎食雞煲就係食佢既重口味,如果食得辣,加辣會更正。食曬啲雞,就可以用佢一早提供定湯底加入去啦。加完煮一陣、就可以開始打邊爐~手切肥牛﹕啲油脂既分佈好均勻,食落口都幾香濃既肥牛味。羊肉﹕因為男朋友最愛係羊,所以打親邊爐羊肉係必點既。呢個羊肉好香羊味,唔錯既一樣。西班牙豚豬腩片﹕好肥既一碟xddd,但啲脂肪好香,唔怕,運動完好多quota。炸魚皮﹕魚皮好脆好香口,單食都好味。炸響鈴﹕呢個鈴似係鮮炸咁,好穌脆,點一點個雞煲汁再入口係享愛。菜呢啲基本,啲菜都好新鮮好甜。呢餐真係超滿足。
佢個裝修真係好有feel,行懷舊路線。
我地都幾早黎,6點左右,呢個時候可能係鋪頭岩岩開,無咩人。
黎到店員幫我地攪均啲材料,就可以即刻開餐。
食曬啲雞,就可以用佢一早提供定湯底加入去啦。
加完煮一陣、就可以開始打邊爐~
手切肥牛﹕
啲油脂既分佈好均勻,食落口都幾香濃既肥牛味。
羊肉﹕
西班牙豚豬腩片﹕
炸魚皮﹕
魚皮好脆好香口,單食都好味。
炸響鈴﹕
呢個鈴似係鮮炸咁,好穌脆,點一點個雞煲汁再入口係享愛。
菜呢啲基本,啲菜都好新鮮好甜。
呢餐真係超滿足。