2017-04-06
拳王今日女友話想食泰國菜,咁上完堂咪search 下有咩泰國餐廳食囉,咁岩又搵到間叫拳王的泰國餐廳所以試下。拳王係銅鑼灣一蘭隔離,入到去第一下感覺係去左個boxing的格鬥場,周圍都係金腰帶、拳套同沙包櫈,仲有個整到好似紅館四面台的電視機組合!同女友揀左好耐野食,真係泰多野揀!成個餐牌都俾我地叫哂(差啲就)!當然惜食的我們最後有限度地叫左個冬蔭公湯,小食拼盤,菠蘿炒飯同泰式明爐鄔頭魚。冬蔭公湯送上黎既時候,佢表面睇黎係一個火鍋,實際上係一個辣得黎唔嗆,咸得黎唔渴,香得黎唔搶材料鮮味的好湯。用湯匙一攪混個湯,即刻見到2隻大海蝦碌!留意返!係大海蝦碌s!不才真係無食過邊間會用大海蝦碌煮冬蔭公湯!今次真係謎底已經解開,鮮味從此而來!菠蘿炒飯係泰菜中的,要做到每粒飯都炒到乾身,有炒的口感同時有菠蘿同其他海鮮的味道一啲都唔易!但今次俾我食到喇!但點解我食到唔係海鮮的甜味呢?因為肉鬆!廚師用左肉鬆做配料令炒飯的平淡加上口感上層次感!小食拼盤最有驚喜的地方唔係佢用幾多酸料增加你胃口,而係佢的醬點樣混到令你食到一種和諧感,個梅醬真係你一試會忍唔住嘩一聲出黎!不過建議多人先叫,真係2個人食唔哂!泰式明爐
菠蘿炒飯係泰菜中的[乾炒牛河],要做到每粒飯都炒到乾身,有炒的口感同時有菠蘿同其他海鮮的味道一啲都唔易!但今次俾我食到喇!但點解我食到唔係海鮮的甜味呢?因為肉鬆!廚師用左肉鬆做配料令炒飯的平淡加上口感上層次感!
泰式明爐鄔頭魚是女友的最愛,細心的廚師為我們準備了熱湯同酸辣醬,在熱煱中的鄔頭帶出新鮮的感覺。
食完已經飽到行唔郁😅
值得一戰再戰!