去到戏曲中心,一个咁有文化气色嘅地方,食嘅4野都要有D文化气色啦!系就系有文化,不过食既系香港地道文化!呢间茶餐厅,除咗装修内外怀旧富中国风外,食嘅野仲好有特色,其中一样就系早排成为热话既芫荽面!一坐低梗系睇睇芫荽面系咩来头啦~原本系车仔面嘅形式,可以按照大家嘅喜好去选择汤底同配料,所以就算唔食芫荽但又想嚟睇下戏曲中心再医肚都无问题。配搭几多,仲有另类选择,例如花胶,鸭血,黑枝竹等。 而我地就拣咗黑枝竹、墨鱼丸、牛腩,汤就更系拣芫荽汤啦!职员摆碗面上枱仲心谂又话芫荽嘅,都冇料到。点知真系芫荽沉归底,用匙羹搞搞下,一下成个汤都染绿了,Magic moment 就系咁简单。个汤之外都仲有好多芫荽做配料,咪睇佢青青绿绿咁样,浓稠适中之外,味道岩岩好亦唔会太腥,手工面嘅质地烟韧都弹牙。 除左车仔面之外,餐厅食品种类都好多,早午晚下午茶各有各精彩,而撞啱下午茶既我哋,梗系试埋经典西多士同芫荽滑蛋烟三文鱼多士啦!西多士金黄色方方正正,厚厚地小小旧,样子可爱,入面搽好均匀花生酱,淋埋糖浆,吸引到流晒口水芫荽滑蛋烟三文鱼多士,炒蛋都几滑,滑得嚟唔会太生,唯独烟三文鱼味道相对较浓,有少许盖过芫荽味。 而
而我地就拣咗黑枝竹、墨鱼丸、牛腩,汤就更系拣芫荽汤啦!

经典西多士自

芫茜滑蛋烟三文鱼三文治

而野饮又点少得茶餐厅必备嘅冻柠茶,仲有新嘢阿华田脆脆。
阿华田脆脆

整体嚟讲,餐厅食物质数同服务态度都几好,职员好有礼貌,亦会适当地做出小推介,价格以茶餐厅衡量较同行略高,但考虑到地区和卖点嚟讲可以接受。
2019-11-30
经典西多士自