2018-07-20 770 浏览
炸嘢几时都大有市场架啦,见到坚尼地城嘅「Fish & Chick」晌西营盘开咗分店,知佢哋专注做炸鱼薯条,烤鸡又出色,而其中一位表姨甥女就读港大,佢又几钟意食炸嘢,最啱就揾埋佢食番餐,聚一聚啦。我哋两个都算瘦底,就算成餐都炸嘢,绝对游刃有余。餐厅就位处高街鬼屋行落啲,依家有港岛延线,由西营盘站行高嚟无几耐就到,十分方便。对比起坚离地城店及观塘店,呢间相对细啲,但装饰简洁而企理,周围摆得最多嘅摆设就喺鸡。菜式方面,印象上跟其他店应该一样,以英式炸鱼配薯条、法式烤鸡为店家嘅主打,再加埋汤品、小食、沙律、香煎即日鲜鱼以及自家制甜品。饮品方面,一系列梳打、冻饮,仲有多款咖啡、花茶、啤酒及各类餐酒,真喺睇佢唔出,麻雀虽小,却喺五脏俱全。我记得佢哋好似无做套餐,但呢间就正正有款二人套餐,性价比非常之高,因为包两客头盘,主菜有炸鱼,又有烤鸡,包埋基本餐饮,头盘、主菜、餐饮都可以额外加钱升级,定价都只喺$298 + 10%,更可加钱配甜品。小弟一向师奶数口,计过吓如果散点,咁食法基本要$450左右,所以,即喺打咗个七折有多呀,唔使多谂,就梗喺一家拣二人套餐啦,抵到咁。冻柠檬茶、冻可乐餐饮我哋就无乜特别
,唔使多谂,就梗喺一家拣二人套餐啦,抵到咁。
冻柠檬茶、冻可乐
餐饮我哋就无乜特别升级转款,可乐配炸鱼,小弟已经觉得够晒爽。顺带一提,店员嘅招呼几好,不时帮忙添水,上菜速度又啱啱好。
冻柠檬茶、冻可乐
炸鲜蘑菇沙律

头盘一有3款沙律供选择,炸鲜蘑菇感觉几有趣,有4大粒嘅炸鲜蘑菇,粉浆又薄又脆,蘑菇爽爽哋口,沾一点沙律酱感觉无咁热气,中间伴有大量沙律菜,少少油醋调和,爽脆清新。
滋味海鲜篮 +$30

头盘二可以拣汤或加钱配海鲜篮 / 煮新鲜蚬,一于热气到底就拣咗滋味海鲜篮,其实喺因为多心啫,因为一客海鲜篮有炸鱼手指、炸鲜海虾、炸鲜鱿鱼、炸蟹肉球,可以试到多啲嘢。啲海虾好爽弹,鲜鱿鱼果然好柔软,唔会韧到咬唔开,但最正就喺啲蟹肉球,成球都喺鲜蟹肉,好有蟹味;而自家调嘅他他酱亦做得出色,比就咁嘅沙律酱味道喺有层次啲
传统英式炸鱼薯条

主菜3拣2,又喺唔使多谂,一款拣炸鱼薯条,另一款拣烤鸡,而炸鱼薯条讲明用上嚟自纽西兰嘅蓝鳕鱼,但客人亦可升级至其他鱼类(+$30-$55)。整份炸鱼薯条颇大份,而件炸鱼裁得几厚身,炸得一身金黄,洒上少少岩盐,切成小件放入口,外层粉浆薄而香脆,肉质嫩滑富鱼鲜味
。店员推介沾亨氏麦醋,专用嚟食炸鱼,但小弟都喺钟意佢哋啲自家制他他酱,酸咪咪,又唔会咁易整湿个「脆皮」。粗身薯条同样炸得脆口不腻,好有薯仔香。
烤鸡半只配甜粟米

另一道主菜走唔甩拣硬烤鸡,而伴菜可以拣甜粟米或薯蓉,炸鸡已经有咁多薯条食,正路就当然配甜粟米啦,的确啲粟米唔止甜,仲非常有牛油香,如果散点嘅话,仲有其他伴菜拣添。烤鸡焗得金黄,散发出阵阵香草味,坚喺外皮脆肉嫩,一啲都唔油腻,不愧招牌菜式
烤鸡半只配甜粟米
晌用餐期间,堂食嘅客人唔算好多,不过,外卖客嚟完一个又一个,亦有透过网上外卖平台做送外卖。临走时先发现,外卖优惠,炸鱼薯条买一送一,另外,有一款外卖二人餐,包涉律、炸鱼薯条、烤鸡半只及汽水2罐,平到$198,咁我就明白点解有咁多外卖订单喇!
真喺唔好睇少个餐,食得我哋好肚,结果,甜品都无再追加,表姨甥女已经话饱到耍投降,其实份炸鱼薯条喺我食咗3/4架,故此,个餐的确抵食。佢仲话,有机会可以叫吓外卖送上宿舍同宿友一齐食。