2009-01-08 16 浏览
要激勵員工士氣,發揮團隊精神,Top Management除了管理手法要得宜外,有時也要識做。幸好,我遇上了一位通氣的老總。踏入09年,他主動提出自掏腰包請大家吃一頓新曆"開年飯"。新鴻基中心的板長壽司開業不久,又鄰近我地公司,就選址這裡。擇日不如撞日,放工大家一齊去。剛功,那天正是Ricky生以82萬投得"日本一"的大喜日子,我們也順道為他贈贈興。老總識做我地亦都識做,我地又唔係吸血鬼,不會盡點名貴食物。呢度既三文魚壽司做緊金融海嘯價,就狂點這一款。七條友,大大話話叫左四、五十件三文魚壽司。三文魚仍算新鮮,但比較薄身,亦不是特別甜美。畢竟只係$3/件的壽司,合格有餘了。除了最basic的三文魚外,也點了其他款式的壽司,如蟹棒和帆立貝壽司。頗大隻的蟹棒,面頭加上沙律醬,賣相挺吸引的。蟹棒微甜,還有沙律醬的清新味道,味道幾好。個人也喜歡每件壽司的飯團中間都含wasabi,吃落更刺激。至於帆立貝,屬厚身,味道亦算鮮甜。大家唔知係咪中左壽司毒,吃完幾十件的壽司,再來一客壽司盛,真係激死。什麼是壽司盛?即三文魚、油甘魚、海膽、和牛、帆立貝、甜蝦等八款壽司,每款一件。又估唔到佢海膽幾豐富,鮮甜,

大家唔知係咪中左壽司毒,吃完幾十件的壽司,再來一客壽司盛,真係激死。什麼是壽司盛?即三文魚、油甘魚、海膽、和牛、帆立貝、甜蝦等八款壽司,每款一件。又估唔到佢海膽幾豐富,鮮甜,口感幼滑,是我較為滿意的一款。和牛就不行,非但沒有入口即溶的效果,仲有點韌,十分遜色。拉勻來說,算是一般水準。

還好,壽司之餘仲有其他食物,加州手卷、軟殼蟹手卷、蟹籽手卷等,我吃了軟殼蟹手卷。手卷size略嫌細,蟹是脆口,卻毫無蟹膏,當然也就沒有油香。比起羽壽司的出品,水準相差甚遠。據大家的反應,各款手卷都不太理想。

不知道誰點了一件蝦天婦羅壽司,好似不太吸引,無人想食。我對蝦敏感,當然也沒我份。後來夾硬搵人認投。據聞炸蝦涼了,吃落不但不是脆卜卜,更有點淋身,感覺不太新鮮。

差點忘記了沙律,大量的爽口什菜配上sauce,幾清新的。

平均每人不用$100,不算貴了。多謝老總自掏腰包請食飯!
三文魚和帆立貝壽司
今次來份蟹棒壽司