2017-09-05
銅鑼灣嘅京林屋成日幫親 估佢唔到會選太古城做分店 哪麼就方便帶媽媽去飲下煎茶同食野 今晚約媽媽七點半集合一齊行過去 位置係太古城中心出面近唐宮閣 門面光猛 得兩三枱客 可能還早 被安排近埋邊坐位 Menu都大至一樣 夜左反而一家大細黎享用甜點 我仍然首選林屋和食料理 $88 有麵豉湯 醃蘿蔔 多款小食 配埋珍珠米飯 飯帶點硬但硬得黎有咬口 最鐘意甜甜魚乾 salad蛋角 青魚 餸份量剛好 送飯一流 湯又夠熱 媽媽選擇左京式鰻魚飯 $98 + 熱玄米茶 $20都幾多鰻魚粒 同蛋絲 d汁亦好夾 好好味 不過帶點腥 媽媽就話鰻魚係會有呢種味 個人口味太不同 侍應奉上玄米茶 細心介紹點樣沖泡 第一杯由他們準備 之後跟指示 添8成水泡30秒 就可再倒第二杯 約可沖三杯啦 還提供圖文並茂說明細心位有沙漏計時 無倒轉一次為30 秒 剛剛好香港限定芭菲 $88抹茶軟雪糕真係佢地招牌 滑又淡淡抹茶香 味道唔會過甜 還有好多配料 白玉 厥餅 紅豆 脆米通 真係賣相靚味道正 下次都係同媽媽share都夠 焙茶卷蛋 $98卷蛋好鬆軟 淡淡茶香 京林屋甜品恰到好處 控制甜度適中 配紅豆同白玉真係出色
我仍然首選林屋和食料理 $88
媽媽選擇左京式鰻魚飯 $98 + 熱玄米茶 $20